2D Vs. 3D CAD fordele og ulemper

Arkitekter designer sjældent på et tegningsbord. Nu er computerstøttet design (CAD) det foretrukne designværktøj for mange. For tyve år siden var CAD todimensionalt, men tredimensionelt CAD er blevet en levedygtig mulighed. Der skal træffes et par beslutninger for at vælge den bedste løsning.

Brug af software

Som navnet antyder, kan 2D CAD kun tegne todimensionelle objekter, og denne type CAD er bedst til at tegne traditionelle ortografiske fremskrivninger, såsom planer, sektioner og højder. Tredimensionelle tegninger kan produceres med 2D CAD ved hjælp af traditionelle perspektivteknikker.

3D CAD giver designeren mulighed for at modellere objekter og producere mange visninger af designet ved blot at dreje modellen. Ortografiske fremskrivninger kan produceres med specielle kameraer og billedplaner.

Hardwarekrav

Alle computere er i stand til at bruge 2D CAD-software, men computerens specifikationer skal kontrolleres for at verificere et bestemt 3D CAD-programs anvendelse. Mange 3D CAD-programmer kræver en computer med højere ydelse.

Funktionalitet

3D CAD tilbyder normalt flere funktioner for designeren. Disse funktioner inkluderer 3D-arrays og specielle referencevisninger, men det kan være, at du ikke har brug for al funktionaliteten i den tredimensionale applikation, og 2D passer muligvis til dine behov. For de fleste er de grundlæggende funktioner, såsom lag, linjetyper og linjevægte, alt, hvad der kræves, og mange bruger aldrig de tredimensionelle værktøjer og funktioner.

Gengivelse

Selvom tredimensionelle perspektiver kan konstrueres på 2D CAD-software, er der ikke gengivelsesfunktioner til rådighed for denne type programmer. Perspektivet skal eksporteres til et separat malingsprogram for at fuldføre en gengivelse. I stedet er de fleste 3D CAD-programmer i stand til at gengive naturtro billeder af den konstruerede model i applikationen.

Pris

Fordi teknologien er mere avanceret, er 3D CAD næsten altid meget dyrere end 2D CAD-løsninger. Priserne på begge typer CAD er dog faldet, så det er muligt for mange at købe begge programmer.