Forskellen mellem elektrolytiske og keramiske kondensatorer

Kondensatorer er elektroniske enheder, der består af to plader sammensat af elektrisk ledende materiale. Pladerne er adskilt af en isolator, som kan være flydende, gasformig eller fast. Kondensatorer lagrer elektrisk energi i en proces kaldet opladning. Opladning gør det muligt for kondensatorer at fjerne jævnstrømsignaler såvel som elektrisk støj fra jævnstrømsforsyninger til computere, lydudstyr og andre enheder. To almindeligt anvendte typer kondensatorer er elektrolytiske og keramiske.

Design

Elektrolytkondensatorer består af to små metalplader, formet til cylindre og adskilt af et oxidlag. Denne type kondensator er polariseret: den ene plade er altid positiv, og den anden plade er negativ. Det er meget vigtigt, at de er forbundet på den rigtige måde. Ændring af polaritetsretningen i en elektrolytkondensator kan få den til at eksplodere. Keramiske kondensatorer har ingen polaritet. De er lavet ved at lægge ledningsark, der skifter med keramisk materiale. Typisk er keramiske kondensatorer skiveformede, men de kan fremstilles i andre former.

Materialer

Keramiske kondensatorer er lavet af materialer såsom titanium syrebarium såvel som keramik. Ledermaterialet i keramiske kondensatorer er normalt metallisk. Elektrolytkondensatorer bruger to lag aluminiumsfolieplader, der har et papirmateriale mellem pladerne. Aluminiumsfolien på pladerne, der anvendes i elektrolytkondensatorer, behandles for at få den til at fungere effektivt og korrekt. Det eloxeres til dannelse af et lag aluminiumoxid på den ene eller begge sider, der fungerer som isolator (blokerer strøm af jævnstrøm). For at øge kapaciteten kan folien muligvis også ætses ved en kemisk proces inden anodisering.

Størrelse og form

De fleste keramiske kondensatorer er diskformede enheder på størrelse med en mønt eller mindre. Elektrolytkondensatorer er typisk cylindriske og spænder omtrent fra størrelsen på en sodavand til en vitaminpille.

Kapacitet

Elektrolytkondensatorer har en stor kapacitet, hvilket betyder, at de kan akkumulere en stor mængde energi. Keramiske kondensatorer er typisk små og har lille energilagringskapacitet.

Ansøgninger

Elektrolytkondensatorer bruges typisk i strømforsyningsapplikationer til spændingsfiltrering, men bruges også ofte i lydfrekvensforstærkere. Keramiske kondensatorer bruges ofte til radiofrekvens og i nogle lydapplikationer. Generelt er de keramiske kondensatorer små og ikke konstrueret med en intern spole; det er derfor, de foretrækkes i højfrekvente applikationer. De bruges normalt i kredsløb, der omgår højfrekvente signaler til jord.