Sådan testes et 24 volt relæ

Relæer er elektromekaniske enheder, hvilket betyder at de har bevægelige dele og er modtagelige for svigt. Til sidst slides enten fjederen eller kontakterne. Når dette sker, selvom relæet stadig kan give sin klassiske "klik" -støj, når spolen er strømforsynet, fuldender den ikke længere den elektriske forbindelse mellem dens terminaler. Ofte er et relæ fejl, når en tekniker foretager fejlfinding på et større elektrisk kredsløb. At vide med sikkerhed, om relæet er synderen, sparer meget tid i reparationsprocessen.

Trin 1

Identificer terminalerne på relæmodulet. Der vil normalt være fem, men der findes mange typer, og forskellige stilarter kan være mere almindelige for visse applikationer. Symboler til terminalnavnet kan være til stede på relæets plastkabinet. NC, NO og COM står for henholdsvis normalt lukket, normalt åbnet og fælles. Derudover kan spolen eller elektromagnetterminalerne (normalt to) markeres grafisk som et symbol, der vises som en loopy-spole.

Trin 2

Påfør spænding fra 24 volt batteriet til spoleterminalerne på relæet ved hjælp af alligatorclip-jumpere. Der er ingen polaritetsfølsomhed for relæspolerne, bare tilslut den positive side af batteriet til den ene side af spolen og den negative side af batteriet til den anden. En hørbar kliklyd skal straks høres, da spolen får strøm og tiltrækker relæets interne fjederbelastede "fælles" terminal. Denne kliklyd er et godt tegn, men betyder ikke nødvendigvis et funktionelt relæ.

Indstil ohm-måleren til kontinuitetstesttilstand. Brug målerens sonder til at måle kontinuitet gennem relæets kontakt under forskellige omstændigheder. Når relæets spole er aktiveret, skal kontinuitet være tilgængelig gennem de almindelige og normalt åbne terminaler. Når spolen er inaktiv, skal der være kontinuitet gennem de almindelige og normalt lukkede terminaler. Hvis forskellige aflæsninger forekommer, eller hvis ingen aflæsninger skifter mellem spolens aktive og inaktive tilstand, er relæet beskadiget og skal udskiftes.