Fordele og ulemper ved internetopbevaring

Gennemfør en internetsøgning efter "Internetlager" eller "skyopbevaring", og du får sider med lister til websteder, der tilbyder onlineopbevaring, gratis og mod et gebyr. Google Drive, Microsoft OneDrive og Dropbox er blot tre eksempler. Før du uploader feriebilleder, forretningsdokumenter og din bryllupsvideo, skal du afveje fordele og ulemper ved disse tjenester.

Fordel: Let adgang

Onlinelagringswebsteder er en velsignelse for folk, der rejser og ikke altid har adgang til deres bærbare computer. Log på og straks adgang til dokumenter eller fotos er en fordel, der kan sammenlignes med at bruge en internetposttjeneste. Det er praktisk og forhindrer dig i ikke at have data, fordi din bærbare computer styrtede ned, eller du glemte at medbringe data-cd'en. Lagringswebsteder giver også samarbejdspartnere og medarbejdere mulighed for let at logge ind på din konto og få adgang til data. Dette kan spare små virksomheder for en hel del penge, da netværkscomputere ikke vil være så vigtige.

Fordel: Sikkerhed

Hvis du gemmer dine fotos og dokumenter på din harddisk uden at oprette sikkerhedskopier, beder du om problemer. Harddiske går ned, og computere bliver stjålet. Brug af internetlagring til sikkerhedskopiering af dine vigtige filer kan være mere praktisk, især hvis du har en tablet eller en bærbar computer uden et dvd-drev.

Fordel: Harddiskplads

Brug af internetlagringssteder betyder, at du ikke behøver at købe en ekstra harddisk for at uploade fotos og dokumenter. Brug af disse websteder kan være en god måde at spare penge på, fordi du ikke behøver at opgradere din harddisk. Hvis du bruger et websted, skal du sørge for at have en sikkerhedskopi gemt et andet sted, enten på din computer eller et alternativt lagersted. Du skal altid have to kopier af vigtige dokumenter eller fotos.

Ulempe: Tilgængelighed

Hvis din internetadgang går ned i et par timer, eller hvis du rejser et sted, der ikke har internetadgang, kan du ikke få adgang til filer, der er gemt online. Dine filer vil også være utilgængelige, hvis lagerudbyderens servere går ned, eller hvis de er nede til vedligeholdelse. En anden ting at huske på er, at websteder til internetopbevaring er som enhver anden virksomhed, der eksisterer for at tjene penge. Hvis virksomheden ikke længere er rentabel, kan den opløses eller erklære konkurs. Der er ingen garanti for, at lagerfirmaet giver kunderne besked, hvis det afbryder sin opbevaringstjeneste.

Ulempe: Sikkerhed

Hvis du bruger den samme adgangskode til hvert websted eller omhyggeligt gemmer adgangskoder (online og offline), hvor de kan findes, bør adgang til dit onlinelagringswebsted aldrig være et problem. Hvis du har tendens til at glemme adgangskoder og har flere e-mail-konti, kan du finde dig selv til at glemme hvilken e-mail-konto og adgangskode, der er knyttet til lagerstedet, og ikke være i stand til at hente din adgangskode og dine filer. Medmindre dine adgangskoder er usædvanligt sikre, er der altid muligheden for, at en anden vil være i stand til at hacke ind på din online lagerkonto for at få adgang til dine private dokumenter.

Ulempe: Privatliv

Online lagringssteder dukker op hver dag. Mens de fleste af disse websteder er legitime, kan du ikke være sikker på, at den forkerte person ikke får adgang til dine data. Selv når man beskæftiger sig med velrenommerede virksomheder, kan der være sikkerhedsfejl i deres infrastruktur, der gør det muligt for andre at få adgang til dine data. Siden 2013 er internetslagringssteder blevet jaget af rapporter om, at NSA og FBI har adgang til ellers private data, der er gemt på cloud-servere. Hvis du har dokumenter, der skal holdes fortrolige, skal du overveje din beslutning om at bruge internetlagring, da lagerwebsteder muligvis har disse sårbarheder.

Ulempe: Omkostninger

Hvis du har brug for et internetlagringssted, der giver dig mulighed for at uploade ubegrænset gigabyte data, betaler du for det. Der er gratis tjenester tilgængelige, men disse begrænser typisk antallet af uploadede gigabyte. Inden du bruger penge, skal du sammenligne de satser, der tilbydes af forskellige cloud-udbydere for at sikre, at du får en rimelig pris. Hvis en tjeneste aldrig opkræver gebyrer for uploads, skal du sørge for, at der ikke er noget gebyr, når du vil downloade dine filer senere.