Sådan filtreres DC-støj

En klynkende lyd i din bils radio er sandsynligvis jævnstrømsstøj fra generatoren, især hvis lydens tonehøjde ændres med motorhastigheden. Ikke almindelig i de fleste moderne biler skyldes støj generelt forringede generatordele eller problemer med bilens elektriske ledninger.

Generatorer og støj

En bils generator producerer jævnstrøm, der bruges til at oplade batteriet og strømforsyne alt elektrisk tilbehør, mens motoren kører. Selve generatoren består af magneter, der drejer inde i et sæt kobberspiraler; det bevægelige magnetfelt genererer en strøm i ledningerne. Strømmen er dog AC; et diode-ensretterkredsløb konverterer AC til DC, som driver bilens elektriske system. Fordi jævnstrømmen kommer fra rettet vekselstrøm, er der elektrisk støj i den. Når støj er for stor, kan den arbejde sig ind i din bils lydsystem og blive en gener.

Støjfilter

Bildele butikker sælger elektroniske filtre designet til at fjerne generatorstøj. De fleste filtre af denne type er tunge kondensatorer, der er kablet mellem generatorens positive terminal og jord. Kondensatoren sender støjstrømmen sikkert til jorden og sender kun ren jævnstrøm til bilens elektriske system. Filtrene er billige og nemme at installere.

Jordforbindelse

Dårlige elektriske jordforbindelser kan skyldes skylden for jævnstrømsstøj i din bil. En løs forbindelse kan være vanskelig at spore, da ledningssystemerne til moderne biler er blevet komplekse med mange svært tilgængelige dele. Hvis din bil har andre elektriske "gremlins", såsom uregelmæssige elruder eller blinklys, kan en ødelagt jord muligvis være synderen bag jævnstrømsstøj.

Generatorreparation

Normalt slid på generatoren kan beskadige ensretterkredsløbet eller andre elektriske dele, hvilket fører til jævnstrømsstøj i lydsystemet. Andre symptomer på svigt på generatoren inkluderer døde eller dårligt opladede batterier, forlygter, der dæmpes for meget, når bilen kører i tomgang, og advarselslamper til instrumentbrættet til batteriet. Dette er et alvorligt problem, da et dødt batteri kan efterlade dig strandet. For at løse dette problem skal du have repareret eller udskiftet generatoren.