De bedste kameraer til nærbilleder

Nærfotografering er kendt af fotobugs som makrofotografering. Makrofotografering bruges ofte til at tage ekstreme nærbilleder af blomster, insekter eller andre små detaljerede objekter. Selve kameraet er ikke så vigtigt som linsen, selvom et spejlreflekskamera (SLR) med en linse vil give et billede af højere kvalitet end et peg-og-skyde.

Grundlæggende kamerakrav

For at fremstille makrofotografier i høj kvalitet har du brug for et kamera med manuel fokus og blænde samt et makroobjektiv af høj kvalitet. Makrolinser er lange linser, der er designet til at fokusere på korte afstande. Spejlreflekskameraer er den bedste kameramulighed til denne form for fotografering, fordi de giver brugeren fuld kontrol over fokus og eksponering. Uden denne kontrol kan et makrofotografi være fokuseret på det forkerte sted eller undereksponeret.

Objektivtyper

Der er flere typer linser, der egner sig til makrofotografering, men nogle er mere effektive end andre. Den første type kaldes en nærbilledeobjektiv. Denne type linser kan skrues på en normal linsebeholder og giver yderligere forstørrelse. Det fungerer på samme princip som et forstørrelsesglas, men giver ikke den klarhed, som andre typer linser gør. En anden type linse er et makrozoomobjektiv, som giver en række brændvidder fra moderat bred til moderat tele. Disse har normalt klarere optik end et nærbilledeobjektiv, men giver ikke så stor forstørrelse som en ægte makrolins. Endelig er der makroobjektiver, som er lange objektiver med forskellige brændvidder designet specielt til makrofotografering. Dette skaber de mest skarpe fotografier.

Brændvidder

Brændvidden på en linse er afstanden fra glasset til fokusplanet inde i kameraet. Makrolinser fås i brændvidder på 50 mm, 60 mm, 100 mm og 105 mm, som hver især er nyttige til at tage billeder af et objekt i forskellige afstande. Jo mindre brændvidde, desto billigere og lettere bliver linsen, og jo tættere skal du være på dit motiv, mens længere brændviddeobjektiver giver dig mulighed for at tage billeder på større afstande. Hver giver et smukt fotografi, men de kortere linser kan kræve, at du er upraktisk tæt på nogle motiver.

Producenter

Blandt de mest kendte producenter af makrolinser er Canon, Nikon, Leica og Zeiss. Canon og Nikon bruger beskyttelsesbeslag, så disse to linser kan ikke udskiftes. Leica og Zeiss skaber derimod linser, der passer til en række monteringer, enten indbygget eller ved hjælp af monteringsadaptere.