Forskellen mellem SDH og DWDM

SDH eller Synchronous Digital Hierarchy er en standard for datatransmission. DWDM, eller Dense Wavelength Division Multiplexing, er en ny teknologi til at overføre data i fiberoptiske kabler. DWDM erstatter ikke SDH, men kan gøre det unødvendigt.

Historie

Telefonindustrien udviklede en teknologi kaldet Time-Division Multiplexing, TDM, som gør det muligt for flere samtaler at dele en ledning ved at give hver samtale sin egen korte tidsperiode til at bruge ledningen. SDH er en teknisk standard, der gør det muligt at bruge TDM til data.

Mere kapacitet

TDM blev designet til ledninger, og der er grænser for, hvor hurtigt datastrømmen kan sendes. DWDM blev designet til optisk kabel og sender flere datastrømme samtidigt ved at opdele strømme i forskellige bølgelængder af lys. DWDM er mindst 32 gange mere effektiv end TDM. DWDM er en forbedret version af Wavelength Division Multiplexing, WDM, men udtrykkene kan bruges om hverandre.

Andre fordele

SDH blev designet til at blive brugt med TDM-teknologi. DWDM kan også bære SDH-data. Denne bagudkompatibilitet reducerer omkostningerne ved implementering af eksisterende netværk. For fremtidige netværk kan SDH muligvis ikke altid bruges, da DWDM kan have en bredere vifte af datatyper; derudover kan andre standarder være mere effektive for nogle netværk.

Geografi

SDH bruges i det meste af verden, men det nordamerikanske ækvivalent er Synchronous Optical Network eller SONET.