Typer af tegnesoftware

Tegnesoftware findes i flere former. Hver type software er designet til at passe til et bestemt sæt relaterede funktioner, såsom fotomanipulation eller grafisk design. Selv om det undertiden er muligt at bruge bestemt tegnesoftware til andre opgaver, såsom at bruge et vektorkunstprogram til at fremstille en skitse, forårsager dette generelt problemer, der kunne undgås ved at bruge software designet til opgaven. Som et resultat gør det nemmere at kende de forskellige typer tegnesoftware og hvad de er beregnet til.

Tre grundlæggende slags

Der er tre grundlæggende former for tegnesoftware: bitmap, vektor og computerstøttet design (CAD). Hver er designet til at opfylde et andet sæt krav. Selvom vektortegningssoftware kan bruges til mange af de samme funktioner som bitmap, herunder tegneseriekunst og generel tegning, udmærker de forskellige typer software sig over de andre i deres specialområder.

Bitmap-tegnesoftware

Bitmap-tegnesoftware er den slags kunstpakke, som de fleste computerbrugere kender takket være Microsoft Paint, der er pakket med Windows. Bitmap-software håndterer billeder som et gitter ("kort") af pixels ("bits"). Brugeren tegner et billede ved at ændre bitfarven på kortet. Bitmap-tegnesoftware er velegnet til manipulation af fotos og generel tegning, men det kan ikke ændre størrelsen på et billede uden at miste kvalitet.

Vektortegningssoftware

Vektortegningssoftware håndterer former og linjer som matematiske formler snarere end faste punkter på siden. Dette skaber glattere kurver i billederne og gør det muligt at skalere billedstørrelsen op eller ned uden at miste opløsning. Som et resultat er vektortegningssoftware bedst egnet til grafisk design, selvom billedernes glathed og regelmæssighed kan se skarp ud.

CAD-software

CAD-software er designet til produktion af planer, tekniske tegninger og andre lignende designs. Det bruges almindeligvis til at producere objekt-, bygnings- og køretøjsdesign, både til brug i den virkelige verden og til computermodellering, og er helt uegnet til generelle tegne- eller tegneopgaver.