Forskellen mellem kalium og kaliumcitrat

Der er mange salte, der produceres, når kalium reagerer med metaller eller andre forbindelser. Disse salte inkluderer kaliumchlorid, kaliumiodid og kaliumcitrat. Selvom det er fremstillet af kalium, adskiller kaliumcitrat sig fra det på forskellige måder.

Dannelse

Kalium og kaliumcitrat dannes ved to forskellige processer. Kalium er et alkalimetal og er et ionisk salt i naturen. Det findes almindeligvis opløst i havvand og kan ekstraheres fra andre mineraler. Det ser sølvhvid ud. Kaliumcitrat er derimod et salt dannet, når kalium reagerer med citronsyre. Det er normalt hvidt i farven og har en saltvandssmag.

Reaktion med vand og luft

Kalium reagerer eksotermt med vand. Det reagerer voldsomt og fortrænger endda brint. Reaktionen fører til produktion af hydrogengas og kaliumhydroxid. Kalium er også meget reaktivt med ilt. Hvis den udsættes for luft, reagerer kalium med ilt for at danne kaliumoxid.

Kaliumcitrat reagerer hverken med vand eller ilt under normale forhold. Det behøver ikke at opbevares væk fra luft, da der ikke er nogen reaktion mellem de to.

Anvendelser

Kalium har en række anvendelser, både industrielle og indenlandske. Det reagerer med vand og andre kemikalier for at danne kaliumhydroxid, en stærk base, der bruges til at neutralisere syrer. En af dens forbindelser, kaliumchromat, anvendes i mange industrier, især til fremstilling af blæk, fyrværkeri, flyvepapir. Det bruges også af planter til at kontrollere vandtab i stomata. Kalium er også et meget vigtigt mineral i vores kroppe. Det styrer surhedsniveauer, osmotisk balance, blodtryk og nogle muskelaktiviteter.

Kaliumcitrat bruges til at behandle en række sygdomme såsom urinsmerter. Ved indtagelse absorberes kaliumcitrat hurtigt. Det udskilles derefter som kulstof i urinen. Dette letter smerter ved vandladning for patienter, der har denne tilstand. Det ordineres også for at forhindre dannelse af nyresten.

Tilgængelighed

Kaliumcitrat findes almindeligvis i kemikere og lægemidler. Det findes normalt som en pille. Kalium anvendes i de fleste industrier og i forskellige forbindelser såsom kaliumchlorid eller kaliumiodid. Det er også i nogle lægemidler.