Forskelle mellem vekselstrøms- og jævnstrømsgeneratorer

Elektromagnetisk induktion opstår, når en elektrisk ledning passerer gennem et skiftende magnetfelt. Generatorer bruger elektromagnetisk induktion til at konvertere mekanisk energi til elektrisk energi. I en vekselstrøms- eller vekselstrømsgenerator vender den elektriske strøm med jævne mellemrum retning. Med en jævnstrøms- eller jævnstrømsgenerator strømmer strømmen kun i en retning. Der er flere andre primære forskelle mellem vekselstrøms- og jævnstrømsgeneratorer.

Designforskelle

Både vekselstrøms- og jævnstrømsgeneratorer producerer strømme via elektromagnetisk induktion. I vekselstrømsgeneratorer er spolen, gennem hvilken strømmen strømmer, fast, og magneten bevæger sig. Magnetens nord- og sydpol får strømmen til at strømme i modsatte retninger og frembringer en vekselstrøm.

Med jævnstrømsgeneratorer roterer spolen, gennem hvilken strømmen strømmer, i et fast felt. De to ender af spolen fastgøres til en kommutator: forskellige halvdele af en enkelt, roterende splitring. Metalbørster forbinder disse splitringe til et eksternt kredsløb. Kommutatoren afbalancerer ladningerne, der forlader og vender tilbage til generatoren, hvilket resulterer i en strøm, der ikke ændrer retning.

Primær anvendelse af vekselstrøms- og jævnstrømsgeneratorer

AC- og DC-generatorer tjener forskellige formål. Hjemmene bruger typisk vekselstrømsgeneratorer til at drive små motorer og almindelige elektriske apparater. Disse inkluderer støvsugere, madblandere, saftpressere og elektriske armaturer.

DC-generatorer driver meget store elektriske motorer - som dem der er nødvendige til metrosystemer. Desuden leverer jævnstrømsgeneratorer en pålidelig og effektiv energiforsyning, der kan oplade batterier af batterier, der bruges til mobil og off-grid brug.

Praktiske overvejelser

I øjeblikket er det overvældende flertal af generatorer af typen AC, fordi DC-enhederne har børster, der kræver periodisk udskiftning. Selvom de elektriske systemer i mange biler havde jævnstrømsgeneratorer før 1960'erne, erstattede vekselstrømsenheder med lavere vedligeholdelse jævnstrømsgeneratorer. Nøglen til dette fremskridt var introduktionen af ​​den pålidelige solid-state-diode, en billig elektronisk komponent, der konverterer AC til DC.