Sådan filtreres AC-støj

Elektrisk støj fra stikkontakter fra husholdninger og kommercielle vekselstrøm forårsager en række uønskede effekter, fra dårlig lyd- og videokvalitet i forbrugerelektronik til mistede computerdata og endda udstyrsskader. Selvom ikke al vekselstrømsstøj kan forhindres, kan en række enheder hjælpe dig med at filtrere støj, forbedre ydelsen af ​​elektronisk udstyr og forlænge dets levetid.

Kilder til linjestøj

I USA har regeringsbestemmelser og omhyggelig teknik historisk set givet beboerne bemærkelsesværdig ren og pålidelig elektrisk strøm, som mange tager for givet; til sammenligning oplever mindre udviklede lande lokale blackouts på daglig basis. Uanset hvor pålideligt det måtte være, er elektriciteten ikke desto mindre modtagelig for mange eksterne forstyrrelseskilder, herunder tordenvejr, nærliggende radiosendere, elværktøj, husholdningsapparater og industrielt udstyr. Disse kan tilføje lavfrekvente summer, statiske, højspændingsspidser og andre typer støj til den ellers stabile, regelmæssige strøm af strøm. Vintage elektroniske enheder er særligt sårbare over for strømproblemer. Moderne udstyr har typisk indbygget effektstøjfiltrering, men alvorlig linjestøj kan kompromittere ydeevnen for næsten al elektronik.

Filtre og overspændingsdæmpere

Filtre og overspændingsdæmpere er enkle, relativt billige komponenter, der reducerer vekselstrømsstøj. Særlige elektroniske filtre eliminerer AC-støj, hvor de uønskede signaler har en højere eller lavere frekvens end 60 Hz. For eksempel reducerer et lavpasfilter i høj grad højfrekvent støj på grund af radiointerferens, samtidig med at 60 Hz AC går igennem. En overspændingsdæmper fungerer på en anden måde og absorberer energien fra pludselige spidser i vekselstrømmen, som ellers ville stege følsomt elektronisk udstyr. Selvom en alvorlig spids måske ødelægger en overspændingsdæmper, er de lave omkostninger ved udskiftning af komponenten det værd at spare dyre elektronik.

Uafbrydelig strømforsyning

En uafbrydelig strømforsyning eller UPS leverer ren, stabil vekselstrøm selv gennem linjestøj, strømafbrydelser og andre problemer. UPS-kredsløbet konverterer vekselstrøm til jævnstrøm og bruger jævnstrømmen til at oplade et batteri. DC'en konverteres tilbage til AC, som du bruger til at køre computere og andet følsomt og afgørende udstyr. Processen med at konvertere AC til DC og igen renser strømsignalet betydeligt og forhindrer uønsket støj i at komme igennem. Under en strømafbrydelse går UPS-kredsløbet også til batteribackup-strøm inden for få tusindedele af et sekund, hvilket forhindrer strømtab i at lukke ethvert tilsluttet udstyr ned.

Korrekt jordforbindelse

Dårlige jordforbindelser til elektroniske enheder kan resultere i jordsløjfer, en elektrisk ubalance mellem forskellige udstyrstykker. Dette vises typisk som en høj, lavfrekvent brummer eller brummen i lydelektronik. Selvom hver jordforbindelse i et rum skal være på nul volt, producerer små spændingsforskelle mellem udtag jordsløjfer. Støjen kan virke som et vekselstrømsledningsproblem, men filtrering slipper ikke af det; du skal sikre, at alle jordforbindelser, der deles mellem flere enheder, har samme potentiale. For at opnå dette kan du få brug for hjælp fra en kvalificeret elektriker eller lydtekniker. I nogle tilfælde kan rettelsen være så enkel som at tilslutte alt lydudstyr til en enkelt stikkontakt.