Sådan gendannes en falmet fax

Faxe, der er trykt på termisk papir, kan falme over tid, selvom de opbevares korrekt. Termisk papir producerer sin egen blæk gennem en kemisk belægning, der, når den udsættes for varme, overfører et billede eller en tekst. Den kemiske belægning, der producerede billedet, degenererer over tid, og når den udsættes for vand, ultraviolette stråler, opløsningsmidler, olier og klæbemidler. Når papiret er beskadiget, og teksten er falmet, kan det være meget svært at få det tilbage, men der er et par ting, du kan prøve.

Tag et digitalt fotografi af faxen, eller scan billedet til et fotoredigeringssoftware. Juster de sorte niveauer i fotoredigeringssoftwaren for at prøve at bringe teksten ud af billedet. Prøv at vende kontrasten for at gøre faxpapiret sort og teksten hvid.

Lav en fotokopi af faxen, og juster kontrasten og lysstyrken for at fremhæve teksten. Læg et ark sort papir bag faxen for at forhindre lyset fra kopimaskinen i at gå gennem papiret. Brug indstillingerne for lysstyrke og kontrast for at give teksten mere klarhed.

Stryg faxen uden damp og i lav indstilling for at forsøge at genaktivere kemikalierne og gøre teksten mørkere. Brug først lav varme. Hvis papiret bliver sort, skal du fortsætte med at varme det op for at lave en negativ kopi af faxen. De hvide dele bliver sorte, og teksten forbliver hvid. En hårtørrer har den samme effekt. Hold det på lav varme en fod væk fra papiret for at forsøge at genaktivere kemikalierne.

Læg faxen gennem en lamineringsmaskine for at prøve at få teksten frem. Varmen fra laminering kan bringe teksten frem, lave en negativ kopi eller gøre indtryk fra teksten mere tydelig. Fotokopier den laminerede fax, og juster indstillingerne for at prøve at få et klarere billede.

Elementer, du har brug for

  • Scanner

  • Lamineringsmaskine

  • Jern

  • Kopi maskine