Modem vs. netværkskort

De fleste moderne computere er udstyret med enten et modem, et netværkskort eller begge dele. Et primært formål med hver er at give adgang til Internettet, men mange brugere kender ikke forskellen mellem de to.

Signaltype

Et netværksinterfacekort eller NIC sender og modtager data som digitale signaler, som er kompatible med computerteknologi. En modulator-demodulator eller modem oversætter data mellem det digitale format, der bruges af computere, og det analoge format, der bruges over telefon- og kabellinjer.

Fart

Modem vs. netværkskort

Nogle kabelmodemer understøtter hastigheder på op til 30 Mbps, selvom de fleste kabel-internetudbydere kun tilbyder pakker op til 6 Mbps. NIC'er er meget hurtigere, nogle har hastigheder på 1 Gbps (1024 Mbps) eller mere.

Pålidelighed

Modem vs. netværkskort

Fordi modemer skal konvertere data fra analog til digital og ofte overføre disse data til en server mange miles væk, er de mere udsatte for fejl end netværkskort. NIC'er har en enklere rolle i netværk og er mindre tilbøjelige til at fungere.

Koste

Højhastigheds kabelmodemer kan koste alt fra $ 50 til $ 300, mens faxmodemer er meget billigere på $ 10 til $ 50. Prisen på et netværkskort varierer meget afhængigt af hastigheden, og hvor mange porte det har, fra $ 10 til op til $ 150. (Priserne er fra juli 2010.)

Sekundære funktioner

NIC'er har få sekundære anvendelser, selvom noget elektronik kan drives via et Ethernet-kabel, der er tilsluttet et netværkskort. Faxmodemer kan bruges til at sende og modtage faxer og til at sende og modtage telefonopkald via en modemudstyret computer ved hjælp af tilgængelig software.