Tablet PC-information til begyndere

Tablet-pc'er adskiller sig fra almindelige bærbare og stationære systemer, da de primært bruger en touchscreen-interface og ofte er mindre og mere bærbare end andre computersystemer. Deres unikke grænseflade kan gøre nogle applikationer nemmere at bruge, men deres hardwarebegrænsninger kan også bremse almindelige opgaver såsom skrivning og spil. Ligesom andre computere kommer tablets i forskellige modeller og kører på en række forskellige operativsystemplatforme.

Hardware

I modsætning til foldedesignet på bærbare computere har tablet-computere normalt kun en enkelt overflade, der fungerer som både skærmen og den primære inputenhed. Ældre tabletter indeholdt normalt en resistiv berøringsskærm, der krævede en stylus for at fungere korrekt, men nyere modeller bruger ofte kapacitive berøringsskærme, der kan omfatte multi-touch-understøttelse. De fleste tablet-pc'er inkluderer standardforbindelsesporte til brug af hovedtelefoner, USB-drev og andet computertilbehør, selvom den tilgængelige tilslutning varierer efter model. De fleste tablets inkluderer Wi-Fi-forbindelse, og mange kan også få adgang til Internettet over-the-air ved hjælp af et abonnement på en tjenesteudbyder. Kombinationsenheder såsom HP Pavilion tx2000, Asus Eee Pad Transformer og Lenovo IdeaPad U1 Hybrid har både bærbare og tabletfunktioner og bruger enten en aftagelig tablet-touchscreen eller en roterbar skærm til hybridbrug.

Operativsystemer

Flere forskellige operativsystemer kører almindeligvis på tablet-pc'er, hvor det forudinstallerede operativsystem afhænger af tabletens producent og model. Windows-operativsystemer, der starter med Windows XP Tablet Edition, understøtter touch-interface, med både Windows Vista og Windows 7 inklusive understøttelse af native-tablets. Apples populære iPad-tabletenhed kører det proprietære iOS-operativsystem, der også driver Apples iPhone- og iPod Touch-enheder. Flere producenter producerer Android-tablets, der kører det samme operativsystem som Droid- og Google Nexus-smartphones. Disse inkluderer enheder som Motorola Xoom og Samsung Galaxy Tab.

Tabletfordele

En tablets berøringsgrænseflade gør nogle almindelige opgaver mere intuitive, og enhederne giver nem websurfing og gestusbaseret navigation. Det unikke input giver også brugere adgang til spil og kunstneriske applikationer, der kan være vanskelige at kontrollere ved hjælp af en traditionel mus og et tastatur. Manglen på bevægelige dele og det kompakte design af tablet-pc'er gør dem også til gode rejsekammerater, da de forbliver lette at bruge uden bord eller flad overflade.

Begrænsninger

Manglen på et fysisk tastatur kan gøre tekstbehandling og andre skriveintensive applikationer vanskeligere på tablet-pc'er, hvor de fleste enheder har brug for at stole på et virtuelt tastatur, der vises på skærmen. Eksterne tastaturer og tilbehør kan afhjælpe dette problem, men tager væk fra en tablets iboende bærbarhed. Deres kompakte ramme betyder også, at tablets ofte mangler computerkraften hos deres bærbare og desktop-kolleger, og ressourceintensive spil og andre applikationer kører muligvis ikke korrekt på tablet-enheder.