Typer af computerhackere

Hvert hjørne af cyberspace er blevet påvirket af hackers indsats. Hackere udnytter svagheder i sikkerhedssystemer og computerprogrammer for at få uautoriseret adgang. Hvad de gør med denne adgang, afhænger i sidste ende af, hvilken type hacker de er. Hackere er typisk kategoriseret i to hovedgrupper: hvide hatte og sorte hatte. Fra disse rødder er der kommet en forskelligartet række andre hackertyper.

Hvide hatte: IT-sikkerhedsspecialister

På trods af at de er hackere, er hvide hatte de gode fyre. McAfee beskriver hvide hatte som uddannede it-specialister, der er ansat af organisationer til at teste deres cyberforsvar mod angreb og informere dem om eventuelle svagheder. Hvide hatte arbejder på at forbedre den samlede computer- og internetsikkerhed og forhindre indtrængen i beskyttede eller privilegerede netværk. Som eksperter i den eneste form for hacking, der betragtes som en legitim forretningsform, er hvide hatte ansat af regeringer, private virksomheder og nonprofitorganisationer for at beskytte deres information.

Sorte hatte: ondsindede cyberkriminelle

Det polære modsatte af hvide hatte, black-hat hackere er motiveret af potentialet for selvgevinst eller underholdning. Ifølge SecPoint-sikkerhedseksperter udnytter sorte hatte - også kaldet crackere - svagheder for at stjæle information til bedrageri eller videresalg. Sorte hatte er også ansvarlige for oprettelsen af ​​vira, normalt for at nå de samme mål for informationstyveri eller for at skabe kaos til deres egen underholdning. Sorte hatte fungerer normalt uafhængigt, næsten altid uden for loven.

Grå hatte: Et eller andet sted imellem

SecPoint beskriver også hackere med grå hat, der hverken er helt positive som hvide hatte eller helt negative som sorte hatte. Grå hatte motiveres for det meste af ønsket om at teste deres egne færdigheder, knække sikkerhedssystemer og efterlade et håndtag som et telefonkort uden at tage nogen oplysninger eller efterlade en virus. Mange gange kan de endda informere ejeren af ​​systemet efter det faktum og hjælpe dem med at opbygge et stærkere forsvar mod et gebyr, som en hvid hathacker. Imidlertid er grå hatte ikke inviteret og handler efter eget valg, ligesom sorte hatte.

Hacktivists: Hacking for a Cause

Ifølge McAfee-webstedet knækker hacktivister sig ind i computernetværk i en årsags navn, normalt en religiøs, politisk eller miljømæssig. Hvad hacktivister gør efter at have brudt sig ind på en computer, afhænger primært af deres mål. Nogle gange vandaliserer de en virksomheds hjemmeside eller gør noget andet for at gøre deres mål flov eller miskreditere, mens de andre gange stjæler og offentliggør fortrolige oplysninger. Eksempler på førstnævnte inkluderer anonyme hackers bestræbelser på at generne Scientology Kirken og andre enheder, mens eksempler på sidstnævnte inkluderer WikiLeaks at finde og frigive amerikanske diplomatiske beskeder i en skandale, der nu er kendt som Cablegate. Mens hacktivister måske tror, ​​at de handler til gavn for andre, klassificerer deres metoder dem stadig som en underordning af sorte hatte.

Andre hackere: The Rogues Gallery

Både McAfee og InfoWorld-websteder beskriver andre typer hackere, hvoraf de fleste falder i kategorien sort hat for hacking. Spionhackere hyres af virksomheder til at stjæle oplysninger fra deres konkurrence eller fra andre, der kan true deres forretning, mens statsstøttede hackere handler på regeringers vegne for at stjæle information. Statssponserede hackere kan også være involveret i cyberwarfare, hvor de udnytter fjendestaters computersystemer for at skabe svaghed eller forvirring. Cyberterrorister motiveres generelt af religion eller politik og angriber kritisk infrastruktur for at skabe terror og forvirring.