Typer af Scada-systemer

De fleste moderne produktions-, forsynings- eller forarbejdningsanlæg kan ikke køre uden deres SCADA-system (Supervisory Control And Data Acquisition), som er en computerbaseret kontrolordning, der tillader en enkelt operatør eller en lille gruppe operatører at overvåge en række forskellige processer. SCADA er en "kraftmultiplikator". Ved at bruge distribuerede elektroniske kontroller og sensorer til at udføre batch- eller gentagne opgaver advarer SCADA kun operatøren, hvis noget har brug for opmærksomhed eller har overskredet forudindstillede parametre. Flere typer SCADA-systemer er i brug. De vigtigste forskelle er generation. Tidlige systemer varierer meget fra mere moderne systemer såvel som forskelle mellem moderne systemer selv. Moderne SCADA-systemer har en tendens til at bruge en "Mix and Match" række komponenter og software.

Tidlige eller monolitiske SCADA-systemer

De første SCADA-systemer holdt alle operationer i en, normalt en mainframe, computer. Der blev udøvet lidt kontrol, og de fleste tidlige SCADA-funktioner var begrænset til overvågning af sensorer og markering af handlinger, der oversteg programmerede alarmniveauer. Disse systemer var alle leverandørbeskyttet software og normalt begrænset til et enkelt anlæg eller anlæg. Ligesom softwaren var SCADA-hardware fra en leverandør sjældent anvendelig i en anden leverandørs SCADA-system.

Distribuerede SCADA-systemer

Senere blev SCADA-systemer kendt som Distribuerede systemer, da de ofte delte kontrolfunktioner på tværs af flere mindre (normalt pc'er) computere forbundet med Local Area Networks (LAN). Ved hjælp af LAN delte disse individuelle stationer realtidsoplysninger og udførte ofte små kontrolopgaver ud over at advare operatører om mulige problemer eller udløst alarmniveauer.

SCADA-systemer i netværk

Nuværende SCADA-systemer er normalt i netværk. De kommunikerer gennem WAN-systemer (Wide Area Networks), via telefon- eller datalinjer og transmitterer ofte data mellem noder via Ethernet- eller fiberoptiske forbindelser. Netværksbaserede SCADA-systemer bruger tungt programmerbare logiske controllere (PLC) til at overvåge og foretage rutinemæssige procesjusteringer, kun markering af operatører, når der kræves større beslutninger.

I modsætning til tidligere SCADA-systemer, der primært brugte leverandørbeskyttet software og undertiden hardware, er nuværende systemer baseret på mere almindelig brugssoftware. Hardwaren har tendens til at være mere udskiftelig, da PLC og andre underenhedsleverandører har standardiseret kommunikation og andre protokoller for at give brugeren mulighed for at vælge den bedste komponent til deres behov i stedet for at være bundet til en leverandørs produktlinje.

Mens tidligere SCADA-systemer var begrænset til enkeltbygnings- eller undertiden enkeltstedsnetværk, forbinder mange nuværende SCADA-systemer til Internettet, hvilket rejser sikkerhedsrisici, der ikke ses med ældre eller "forseglede" systemer.