Hvad er BNC- og RCA-kabler?

Stik til lyd- og videosystemer faldt engang ind i professionelle og forbrugsafdelinger med lille overlapning mellem stilarter. Komponenter i Prosumer-klasse har sløret linjerne og blandet hardware, hvilket øger behovet for adaptere til at binde blandede systemer sammen. BNC- og RCA-stik kombineres med koaksialkabler til at levere video med nok crossover til, at BNC-til-RCA-adaptere er almindelige.

BNC-stik

Bayonet Neill-Concelman-stik - undertiden kaldet British Naval Connectors - er kendetegnet ved metalhylstre i enderne med en roterende ring på hanstikket. Brug af et BNC-stik kræver, at to ben på hunstikket justeres med to åbninger på stikket og drejes drejering med uret en kvart omgang. Dette låser donkraften til stikket, hvor låsningen giver let kompression, hvilket sikrer god elektrisk ledningsevne. Som med koaksialkabel er BNC-stik klassificeret til 50 og 75 ohm impedans til brug med forskellige frekvenssignaler.

BNC-applikationer

Traditionelt har BNC-stik været valget for skinke- og CB-radioantenner og militær- og testudstyr som et hurtigt og robust låsestik. Kommercielt videoudstyr brugte også BNC-stik i stedet for skrue-på koaksiale stik, der blev brugt på tv og andet forbrugervideoudstyr. Netværk, der bruger 10BASE2 Thin Ethernet, inkorporerede også BNC-stik på begge netværkskort og til at parre individuelle kabler til længere kørsler. BNC-stik er valget for timing-timingssignaler, der deles mellem digitalt lydudstyr til synkronisering.

RCA-stik

Hvad er BNC- og RCA-kabler?

RCA-stik har lang tilknytning til komponentlyd, der kan genkendes ved den udragende stift på stikket, omgivet af metalblade arrangeret i ringe. Disse knive glider over stikkets ydre metalkappe, mens midterstiften forbinder gennem det matchende hul på stikket. Stikkene holdes på plads ved friktion. I modsætning til BNC-stik låses RCA-kabler ikke og kan blive frakoblet, når komponenter bevæger sig. Metalkontaktpunkterne på RCA-stik og -stik er ofte guldbelagte for at sikre bedre elektrisk kontakt.

RCA-applikationer

Den røde og hvide kodning af RCA-stik er kendt for alle, der har tilsluttet en stereomodtager til en pladespiller, båndoptager eller CD-afspiller. En tre-leder version med et gult stik bruges i analoge videoprogrammer. Røde og hvide stik svarer stadig til højre og venstre lydkanal, mens det gule kabel leverer video. Komponentvideokabler bruger rød, grøn og blå kodning til at levere analog video, der giver mere klarhed end et enkelt videosystem, men ikke konkurrerer med det digitale HDMI-stik, som også leverer video og lyd.