Hvad er delene af et websted?

Et websted er en samling af websider, der er tilgængelige via et enkelt domæne. Websteder kan tjene mange forskellige formål, og derfor kan de have mange forskellige designstilarter. Uanset formålet eller designet deler de fleste websteder en fælles arkitektur. Ud over den måde, hvorpå filer hostes på en server, følger de fleste websteder et sæt generelle layoutkonventioner. Dette sikrer en strømlinet brugeroplevelse.

Bag scenen

Mens et websted kan bestå af en enkelt webside, findes de fleste websteder på en server som en række filer. Et websteds vigtigste webside er indeksfilen. Denne fil kan have navnet index.html eller index.php, afhængigt af om den bruger PHP-sproget. Når du navigerer i din browser til et domæne, indlæser din browser indekssiden for det domæne. For eksempel, hvis du navigerer i din browser til www.mywebpage.com, vil din browser indlæse filen på www.mywebpage.com/index.html. Der er adgang til andre sider via deres filnavne. For eksempel kan en kontaktside muligvis have URL'en www.mywebpage.com/contacts.html.

Header

Overskriften på et websted indeholder typisk en titel og undertekst til siden. Overskriften tjener til at orientere brugeren til webstedet. I mange tilfælde er overskriften den samme på tværs af forskellige sider på et websted. Dette hjælper med at minde brugeren om det websted, han besøger, og hjælper med at etablere en bestemt designstil for dette websted.

Navigationsmenu

Et websted med flere websider har typisk en slags navigationsmenu. Denne menu tilbyder et antal hyperlinks, der leder brugeren til de andre sider på webstedet. Alternativt kan links i en navigationsmenu dirigere brugeren til et eksternt websted. Navigationsmenuen på et websted kan findes hvor som helst på en side. Mange websteder har en navigationsmenu øverst eller på siden. Nogle websteder har også en række links nederst på siden.

Sidefod

Sidefoden på et websted er placeret i bunden af ​​en side. Sidefod indeholder typisk ophavsret og kredit for materiale på siden. Nogle sidefødder har links til andre områder af siden. Disse links findes ofte ud over enhver navigationsmenu. Generelt er den visuelle stil på en sidefod meget enkel; oplysningerne vises typisk i lille, almindelig tekst.

Indhold

Indholdet på et websted er indeholdt i mellemrummet mellem sidehoved og sidefod. På mange websteder forbliver overskrift og sidefod konstant på tværs af alle sider, mens indholdet ændres fra side til side. Indholdet kan tage mange former, afhængigt af webstedet. Nogle websteder indeholder indhold, der udelukkende er lavet af tekst. Andre, såsom YouTube, indeholder videoer. Nogle andre indeholder kun billeder - nogle kunstnerporteføljesider er struktureret på denne måde.