Hvad kan gelelektroforese bruges til?

Ved at anvende en elektrisk strøm til en gelmatrix er forskere i stand til at adskille deoxyribonukleinsyre (DNA), ribonukleinsyre (RNA) eller proteinmolekyler. Når disse er adskilt, tages et foto af gelen, der giver et billede af de adskilte molekylære dele. Denne proces kaldes elektroforese og hjælper os med bedre at forstå og identificere de molekylære komponenter i levende ting.

Retsmedicin

I en kriminalteknisk verden anvendes gelelektroforese til at opnå et DNA-fingeraftryk fra en kriminel. Dette betyder, at forskere nøjagtigt kan fortælle, om to stykker DNA, en fundet på en gerningssted og en, der tilhører en mistænkt, er matches.

Molekylær Biologi

Mikrobiologer bruger gelelektroforese regelmæssigt. Processen giver dem mulighed for at adskille og organisere DNA og RNA efter størrelse, hvilket gør det lettere at studere dem på molekylært niveau.

Genetik

Gelelektroforese giver ikke kun genetikere et klarere billede af DNA, det hjælper også med at forberede DNA til kloning og genteknologi.

Mikrobiologi

Da mikrobiologi er centreret omkring studiet af organismer på de mindste niveauer, er gelelektroforese nyttig til at trække information ud om disse organismer. Virologi, en delmængde af mikrobiologi, bruger også processen til at hjælpe med at diagnosticere forskellige virusstammer.

Biokemi

Biokemikere arbejder med cellulære komponenter, især proteiner og nukleinsyrer. Disse komponenter kan også kortlægges ved hjælp af gelelektroforese.