Hvad er et Intel-chipsæt?

Et Intel-chipsæt er en computerkomponent, der er placeret på bundkort, der er kompatible med Intel-mærkeprocessorer. Chipsættet består af to chips, Northbridge og Southbridge, der styrer kommunikationen mellem processoren, hukommelsen, perifere enheder og andre komponenter, der er knyttet til bundkortet. Ifølge Ron White, forfatter af "Hvordan computere fungerer", er chipsættet kun andet end processoren til at bestemme ydeevnen og kapaciteterne på en pc (se reference 1)

Northbridge-funktion

Northbridge, undertiden benævnt Graphics and AGP Memory Controller (GMCH) på nogle Intel-maskiner, arbejder med grafikkortet for at aflaste processoren for nogle af byrderne ved operationer med høj efterspørgsel forbundet med videoredigering og spilsoftware. Det forbinder også processoren med Random Access Memory (RAM) moduler, der er installeret på bundkortet, hvilket giver processoren de data, den har brug for til at udføre de instruktioner, der er nødvendige for ethvert anvendt program. Northbridge synkroniserer driften af ​​alle de ovennævnte enheder ved at kontrollere hovedstien mellem dem, "frontbussen". (Se reference 2)

Southbridge-funktion

I modsætning til northbridge er Southbridge eller, i nogle tilfælde I / O Controller Hub (ICH), ikke direkte forbundet til processoren. Det koordinerer funktionen af ​​langsommere hardwareenheder; muliggør harddisk, mus, tastatur, USB og FireWire-enheder til at kommunikere med northbridge efter behov fra softwarekrav. Southbridge styrer også blæsere, temperatursensorer og BIOS. Den største forskel mellem en traditionel southbridge og den ICH, der bruges i nogle Intel-chipsæt, er, at ICH styrer PCI-bussen; en sti, der bruges til at kommunikere med hardwareenheder (styret af Northbridge i andre konfigurationer). Bussen, der bruges til at overføre data til og fra ICH, er også dobbelt så hurtig som den for en konventionel sydbro. (Se reference 2)

Overvejelser

Chipsættet er den mest begrænsende faktor i en computers opgraderingspotentiale. Det bestemmer hvilke modeller og hastigheder på CPU og typen og mængden af ​​RAM, der kan installeres. Det dikterer også brugerens muligheder med hensyn til grafikkort, lydkort og antal USB-porte. Nederste ende af Intel-bundkort inkluderer ofte et integreret grafikkort, der ikke kan ændres. Højere ende bundkort inkluderer grafikkortslots og chipsæt designet til at arbejde med forskellige kort.

Data beskyttelse

For dem, der bruger mere end en harddisk, inkluderer nogle af Intels Express Chipsets en "Matrix Storage Technology", der gemmer kopier af data på flere drev. Således kan et drev mislykkes uden datatab. (Se reference 3)

High Definition Audio

Fra midten af ​​2010 bruger de nyeste Intel Express-chipsæt en High Definition-lydgrænseflade til afkodning og kodning af digitale og analoge lydsignaler. Interfacet er i stand til at håndtere op til otte lydkanaler, hvilket resulterer i højere lydkvalitet med flere kanaler. Intels HD Audio tillader også en computer at afspille to eller flere forskellige lydstrømme forskellige steder samtidigt. (Se reference 4)

Sikkerhed

Visse Express-chipsæt tillader brugere at aktivere og deaktivere individuelle USB-porte og SATA-harddiskporte. Denne funktion hjælper med at forhindre ondsindet brug af USB-porte og uautoriseret tilføjelse eller fjernelse af data til eller fra harddiskene. (Se reference 5)