Hvad er SAP?

Skjult blandt alle mysterieknapperne på de fleste tv-fjernbetjeninger er en knap mærket SAP. Afhængigt af din tv-model kan du finde ud af, at når der trykkes på knappen, sker der intet; SAP-tjenesten er dog en alternativ lydfunktion.

Definition

SAP står for sekundær lydprogrammering. Det bruges som et alternativ til standard lydprogrammering, der giver mulighed for at udsende et signal på et andet sprog eller undertiden en lydudsendelse, der ikke er relateret til det, der vises på tv-skærmen.

Anvendelser

SAP-service bruges til mennesker med synshandicap. Den alternative lyd udsender en beskrivelse af billederne på skærmen. Det bruges også til oversættelse. Visninger, der typisk sendes på engelsk, kan høres på spansk eller andre sprog via SAP. Lejlighedsvis bruges SAP-programmering til at udsende vejropdateringer eller nyheder.

Tilgængelighed

De fleste tv-apparater med stereolyd fremstillet efter 1995 har SAP-muligheder tilgængelige via lydopsætning. Den kan også tilgås via en stereoanlæg eller en speciel modtager.

Potentiel

I 2002 krævede De Forenede Staters Federal Communications Commission (FCC), at lokale ABC-, CBS-, NBC- og Fox-netværk leverer mindst 4 timers SAP-programmering for synshandicappede hver uge. FCC håber til sidst at håndhæve de samme krav til satellit- og kabel-tv-stationer.

Misforståelser

SAP bruges ofte til spanske udsendelser, og akronymet fortolkes ofte fejlagtigt til at betyde "spansk lydprogrammering" i stedet for sekundær lydprogrammering.