Hvorfor bliver mit foto sløret, når jeg forstørrer det?

Da et stigende antal elektroniske enheder inkluderer digitale kameraer, bliver niveauerne af digital billedkvalitet mere tydelige. Selvom snapshots ser fint ud på skærmen på en mobiltelefon eller et håndholdt spilsystem, bliver manglen på billedetaljer synlig, når du forstørrer billedet. Billeder med lav opløsning - fra et digitalt kamera eller en kamerafunktion på en elektronisk enhed - ser slørede ud, når de forstørres.

Slørede pixels

Digitale billeder er sammensat af pixels. Tænk på pixels eller billedelementer som små prikker maling på et lærred. Jo flere prikker maling - eller pixels - jo flere detaljer ser du på billedet. Når du forstørrer et digitalt billede, og det begynder at se sløret ud, bliver pixels strakt for meget til at rumme de større dimensioner, og de skarpe kanter i billedet ser forvrængede ud.

Kompression og klarhed

Fotos kan også virke slørede, når de optages med høj kompression. Når et digitalt kamera lagrer et billede, fjerner og komprimerer det nogle af de duplikatdata, så de passer til flere billeder i den givne mængde lagerplads. I stedet for at dit kamera husker 5.000 pixels i en bestemt blå nuance i et billede af havbølger, husker det farven en gang og replikerer den 4.999 gange, når billedet åbnes senere. Hvis dit kamera kasserer for meget data under komprimeringsprocessen, kan de replikerede pixels virke slørede, når et billede forstørres.

Kameraindstillinger

For at undgå slørede fotos, når du planlægger at forstørre et billede, skal du ændre dine kameraindstillinger, inden du tager billeder. Vælg den højeste tilgængelige opløsning for at bruge alle de tilgængelige pixels på digitalkameraets sensor, når du tager billedet. Men husk, et kamera med en 8 megapixel rating skaber en skarpere udvidelse end et mobiltelefonkamera med en 2 megapixel rating - simpelthen fordi der er flere data indsamlet. En megapixel svarer til en million pixels.

Indstil kameraet til en lav kompression. Selvom du ikke får plads til så mange fotos på dit hukommelseskort eller internt lager, vil din billedkvalitet se bedre ud, når du forstørrer billedet. Du vil have kameraet til at gemme så meget af de originale billeddata som muligt for at producere et klart, skarpt foto.

Tips til udvidelse

Hvis du allerede har taget billedet, ændrer opløsnings- og komprimeringsindstillingerne på dit kamera ikke billedet. For at ændre billedstørrelsen skal du bruge computerfotoredigeringssoftware, der tilbyder en proces kaldet "interpolation". Denne procedure øger faktisk billedets opløsning ved at oprette pixels for at forbedre de detaljerede dele af billedet.

Hvis du forsøger at forstørre et foto ved hjælp af indstillingen Resize på fotoredigeringssoftware, duplikerer programmet pixels i et mønster på tværs af hele billedet, så billedet ser ud til at være keglet og sløret.