Skift filtilladelser i Mac OS X

Du kan øjeblikkeligt ændre filtilladelser i Mac OS X uden at få dine hænder snavset i kommandolinjen ved at bruge Finder i stedet. Alt du skal gøre er at få adgang til panelet "Få info" for den pågældende fil, mappe eller applikation. Disse instruktioner viser, at du har lokaliseret filen tilladelsesadministrator, og hvordan du justerer privilegier for elementer fundet i Mac OS.

Det er værd at nævne, at du også kan bruge dette trick til hurtigt at se aktuelle fil- og mappefiler og ejeroplysninger i Mac OS X Finder. For at se tilladelser skal du blot bruge panelet Få Info som beskrevet nedenfor, men foretag ikke nogen ændringer. Mac OS X kalder tilladelser "Privilegier", men de betyder det samme.

Sådan ændres filtilladelser på Mac

Dette er den mest brugervenlige måde at se eller justere filtilladelser i Mac OS X på. Det fungerer med alt, der findes i Finder-filsystemet, det være sig en fil, binær, applikation eller en mappe. Her er hvad du vil gøre:

  1. Vælg den fil eller app i Finder du vil redigere tilladelser til
  2. Hit Command + i til "Få info" om den valgte fil (eller gå til File> Get Info)
  3. Nederst i vinduet Få info finder du "Deling og tilladelser", vælg pilen for at vælge valgmulighederne
  4. Juster tilladelser * pr. Brugerbasis, valgmulighederne er: læs og skriv, læs kun eller ingen adgang

* Bemærk, at du med visse filer, apps og mapper måske skal klikke på det lille låsikon i hjørnet af få info-vinduet. Dette kræver et login for at give adgang fra administratoren for at kunne ændre tilladelserne til det valgte emne

Når du er færdig, skal du bare lukke ud af vinduet Få info. Ændringerne i tilladelser sker straks, når du vælger emner fra valgmenuen for valgmulighed.

Tilladelser & Forklaringer af Begrænsninger

Tilladelsesmulighederne er ret selvbeskyttende i deres navngivning, men her er et hurtigt overblik, hvis du er ny til begreberne på et filniveau:

  • Læs og skriv : Brugeren kan både læse filen og skrive til filen (lav ændringer, ændre filen, slet den osv.)
  • Kun læsning: Brugeren kan kun læse filen og kan derfor ikke foretage ændringer i filen
  • Ingen adgang : Brugeren har slet ikke adgang til filen, hvilket betyder, at brugeren ikke kan læse filen eller skrive til den

Når du er færdig med at indstille de ønskede tilladelser og privilegier, skal du lukke vinduet Få info, og ændringerne træder i kraft straks.

Bemærk, at du ikke kan gøre filer eksekverbare gennem dette Get Info-panelerne, du skal stadig trække terminalen til.

En af vores læsere påpegede, at du kan bruge Få Info til at justere filtilladelser på fjernfiler ved hjælp af den Mac OS X-indbyggede FTP-klient, hvilket er ret praktisk, hvis du ikke har en separat FTP-app, men du har eksternt brug for ændre privilegier på noget.

Generelt, hvis du ikke er sikker på hvad du skal indstille, bør du ikke røre rundt med filtilladelser, da det kan ændre den måde, en fil eller en applikation reagerer på et givet dokument. Dette gælder især systemfiler og applikationer, da tilladelser kan betyde forskellen mellem nogle apps, der arbejder, og nogle ikke. Hvis du graver rundt på grund af hyppige fejl med hensyn til adgang til filer eller ejerskab, kan du prøve at bruge genoprettelsesmetode til at reparere brugerrettigheder, der virker med Mac OS X 10.7, 10.8, 10.9, 10.10, MacOS 10.12, 10.11, 10.13 osv. som normalt kan sortere disse problemer automatisk uden nogen manuel ændring af filer.

Du kan også ændre tilladelser fra kommandolinjen ved hjælp af kommandoen 'chmod' efterfulgt af flag eller sekvenser og et filnavn, men det er virkelig et emne for en anden artikel.