Sådan opbygges en passiv crossover til en højttaler

Højttalere fås i en bred vifte af størrelser og former. Hver højttaler er designet til at betjene og gengive et bestemt frekvensområde af lyd. Højttalere designet til at håndtere høje frekvenser kaldes diskanthøjttalere. De midterste frekvenser, inklusive stemmefrekvenser, håndteres af mellemhøjttalere. De lave frekvenser håndteres af woofere og subwoofere. Crossover-netværk bruges til at dirigere et bestemt frekvensområde til højttaleren, der bedst kan gengive det.

Trin 1

Brug et crossover-designprogram eller en crossover-designtabel til at bestemme, hvilke værdier induktorer og kondensatorer skal være for at få de nødvendige crossover-punkter. Crossover-punkterne bestemmer, hvor frekvensspektret er delt.

Trin 2

Se på subwooferen. Tilslut den ene side af den valgte induktor til den negative terminal på subwooferen. Tilslut den positive terminal på subwooferen til den positive højttalerterminal på forstærkeren. Tilslut forstærkerens negative højttalerterminal til induktorens anden terminal. Induktoren er i serie med subwooferen til denne opsætning. Dette er et lavpasfilter.

Trin 3

Se på tweeter. Tilslut den ene side af den valgte kondensator til diskantens negative terminal. Tilslut tweeterens positive terminal til forstærkerens positive højttalerterminal. Tilslut forstærkerens negative højttalerterminal til kondensatorens anden terminal. Dette er et højpasfilter.

Se på mellemhøjttaleren næste. Tilslut den ene side af den valgte induktor til den ene side af den valgte kondensator. Tilslut den anden side af kondensatoren til den negative terminal i mellemområdet. Tilslut den positive terminal i mellemområdet til den positive højttalerterminal på forstærkeren. Tilslut forstærkerens negative højttalerterminal til induktorens anden terminal. I denne opsætning er mellemområdet, kondensatoren og induktoren alle i serie. Dette skaber et båndpasfilter.