Sådan beregnes gratis pengestrømsvurdering med Excel

Fri pengestrøm (FCF) er et mål for de disponible kontanter til at foretage rentebetalinger til potentielle kreditorer og aktieinvestorer og bruges til at vurdere et selskab, inden der træffes investerings- eller udlånsbeslutninger. At vide, hvordan man beregner fri pengestrømsværdiansættelse med Excel, kan give investorer og långivere en konkurrencemæssig fordel, når de træffer beslutninger. Meget af den information, der kræves til en fri pengestrømsvurdering, kan findes i en virksomheds resultatopgørelse og pengestrømsopgørelse.

Frit cash flow

Trin 1

Skriv "Ny gældsfinansiering" i celle A3, og indtast det tilsvarende tal for perioden i celle B3. Skriv "Tilbagebetaling af gæld" i celle A4, og indtast den samlede tilbagebetaling af gæld for perioden i celle B4.

Trin 2

Indtast "Nettolåntagning" i celle A5. Indtast formlen "= B3-B4" i celle B5 for at beregne dit nettolånetal.

Trin 3

Skriv "Pengestrøm fra operationer" i celle A6, og indtast derefter det tilsvarende tal fra din pengestrømsopgørelse i celle B6. Skriv "Kapitaludgifter" i celle A7, og indtast det tilsvarende tal fra din resultatopgørelse i celle B7.

Trin 4

Indtast "Fri pengestrøm til egenkapital" i celle A8. Indtast formlen "= B6-B7 + B5" i celle B8 for at nå frem til din første frie pengestrømstall. Fri pengestrøm til egenkapital er et mål for FCF set fra kreditorers og aktionærers synspunkt.

Trin 5

Spring en række over. Skriv "Renteudgifter" i celle A10, og indtast det relevante tal i celle B10. Skriv "Skattesats" i celle A11, og indtast indkomstskattesatsen for perioden i celle B11. Se din tidligere års selvangivelse for at finde din indkomstskattesats.

Skriv "Gratis pengestrøm til firmaet" i celle A12. Indtast formlen "= B6 + (B10 * (1-B11)) - B7" i celle B12 for at beregne dit andet frie cash flow-tal. Fri pengestrøm til firmaet er et mål for FCF set fra det selskabs værdi, der vurderes.

FCF-værdiansættelse

Trin 1

Spring en række over. Skriv "Kapitalomkostninger" i celle A14, og indtast den gennemsnitlige rentesats for al virksomheds gæld eller den forventede rente for fremtidig gæld i celle B14.

Trin 2

Indtast "Anslået vækstrate" i celle A15, og indtast det relevante tal for perioden, udtrykt i bruttoindtægt, i celle B15.

Spring en række over. Indtast "FCF-værdiansættelse" i celle A17, og indtast formlen "= B8 / (B14-B15)" i celle B17 for at nå frem til din gratis pengestrømsværdiansættelse.