Sådan laver du et 3D-stereogram

Stereogrammer, også kendt som autostereogrammer, er optiske illusioner, der skildrer et billede i et billede, der kan ses, mens du krydser dine øjne. Mens du stirrer på 2D-stereogrammet, kan du registrere et skjult billede, der vises som et 3D-objekt. Selvom det tager tid at gennemføre et veludformet stereogram, har der været en tilstrømning af grafiske gengivelsessoftwareapplikationer, der gør det let at designe grafik som stereogrammer.

Visning af stereogrammer

En person ser et 3D-billede dukker op fra baggrunden af ​​et stereogram ved at krydse deres øjne. Dette vil forårsage en divergens af brændpunkter mellem dine øjne og sende to forskellige signaler til din hjerne, hvilket skaber en dobbeltsynseffekt. Billeder på et stereogram udskrives, så to dele af et billede konvergerer, når dine øjne krydser indad, og din hjerne bliver lokket til at se et 3D-billede. Selvom simple stereografier kendt som stereopar kan konstrueres ved at placere et billede ved siden af ​​en kopi af sig selv, kan avancerede gengivelsesteknikker skabe to forskellige billeder, der, når de konvergerer, bedre nar hjernen til at tro, at den ser et 3D-billede.

Find et autostereogram for at øve visning. Hvis du ikke kan finde et let tilgængeligt, kan du finde stereogrammer, du kan se gratis på www.eyetricks.com/3dstereo.htm. Når du ser på billedet, skal du forsigtigt begynde at krydse dine øjne indad, hvilket får det enkelte billede til at fremstå som to billeder, der overlapper hinanden. Fortsæt med at se billedet i cirka ti sekunder på denne måde, og juster forsigtigt dine øjnes fokuspunkter, indtil du begynder at se en form vises i baggrunden; det er derfor, mange kalder det "at se forbi billedet." Fortsæt med at finjustere dit fokus, indtil din hjerne registrerer 3D-billedet.

Tegning af et stereopar

Du kan oprette et stereopar ved hjælp af grafpapir og en blyant. Tegn en 2D-gengivelse af en terning på dit grafpapir med din blyant, og tegn let, så fejl let kan slettes. En terning kan tegnes i to dimensioner ved at tegne to krydsende firkanter med lige store dimensioner på grafpapiret, den ene lidt lavere og venstre eller højre for den anden og forbinde de nærmeste hjørner. Flyt et par mellemrum tilbage på dit grafpapir, og gentag dette billede med de samme dimensioner på samme niveau. Flyt dit ansigt til en fods afstand fra billedet, og begynd at justere dit fokuspunkt. Når du fokuserer, skal parbillederne konvergere og skabe indtryk af et 3D-terningbillede.

Tekst Stereogram

Ved hjælp af en tekstbehandler kan du oprette et tekststereogram, der skaber en 3D-effekt, der skildrer forskellige dybdeniveauer. Selvom der kan oprettes avancerede stereogrammer, der viser komplekse billeder, kan enkle stereogrammer udføres på ca. 10 minutter.

Åbn din tekstbehandler. Brug den software, du er mest fortrolig med, men den mest basale tekstbehandlingsapplikation fungerer. Øverst på dit billede skal du skrive to stjerner med ti mellemrum. Du skal muligvis vende tilbage senere og finjustere dette afhængigt af størrelsen på dit billede. Tryk på 'Enter' for at springe et par linjer frem, og skriv derefter et hvilket som helst tegn, såsom bogstavet 'X'. Skriv X, og flyt derefter et antal mellemrum i linjen frem, og skriv et andet X. Skriv så mange X'er som muligt på denne måde, og afstand hver X jævnt, indtil du når højre margen. Spring videre endnu et par linjer, og skriv et nyt tegn, såsom bogstavet 'Y.' Fyld linjen med Ys med jævnt mellemrum på samme måde, som du afsluttede linjen Xs, men øg eller formindsk Y-afstanden sammenlignet med X-afstanden med mindst to mellemrum. Hvis der er ti mellemrum mellem Xs, kan du placere otte mellemrum mellem Ys.

Hvis du vil, kan du udskrive dette billede, men du kan se stereogrammet korrekt ved hjælp af din computer. Lad dine kontaktpunkter adskille sig, krydse øjnene langsomt, indtil to af stjernedoblerne konvergerer, hvilket skaber udseendet af tre samlede stjerner. Når bogstaverne begynder at konvergere, ser Y'erne ud til at være på et højere niveau end X'erne. Hvis stereogrammet ikke lykkedes, skal du fortsætte og tilpasse dit billede for at få den ønskede effekt. Ved hjælp af denne teknik kan du eksperimentere med avancerede stereogramdisplays for at skabe en mere kompleks opfattelse af 3D-dybde.

Stereogram software

De, der er fortrolige med grafikredigeringssoftware, eller enhver, der gerne vil prøve, kan bruge et par softwareapplikationer til at skabe forbedrede stereografier. Blender er et 3D-modelleringsprogram, der er tilgængeligt til gratis brug via GNU General Public License. For at hente programmet skal du besøge www.blender.org, klikke på 'Download' i den øverste margen og vælge den version af Blender, der er kompatibel med dit operativsystem. Når du er installeret, kan du bruge Blenders grafikgengivelsesværktøjer til at oprette et billede, der er skyggefuldt og fremhævet for at blive vist 3D. Dette billede kan gemmes som en .tga-fil, hvor stjernen er et givet filnavn. Det .tga-billede vises i stereografen som 3D-billedet.

GIMP eller GNU Image Manipulation Program er en anden softwareapplikation, der er tilgængelig under GNU General Public License. GIMP kan bruges til at skabe den nødvendige tekstur til at skjule 3D-gengivelsen oprettet i Blender. En simpel tekstur kan oprettes ved at vælge menuen 'Værktøjer' fra den øverste margen og derefter vælge 'Udfyld' for at få vist en indstillingsmenu med forskellige teksturmønstre. En 'mønsterfyld' -mulighed, der er tilgængelig i dialogboksen 'Værktøjsindstillinger', udvider strukturen til at udfylde hele baggrunden. Denne struktur kan gemmes som en * .png-fil, hvor stjernen er et givet filnavn.

Disse .tga og .png-filer kan kompileres til et stereogram ved hjælp af stereogram genererende software. Stereogram Maker er et gratis program, der kan downloades via et antal internet-downloadportaler, såsom freewareapp.com. Stereogram Explorer er et andet program, der opretter stereogrammer fra .tga og .png-filer og en gratis prøveversion er tilgængelig på www.aolej.com/stereo. Når du leder efter software, skal du sørge for at vælge en download, der er kompatibel med begge .tga og .png-filer. Disse stereogramgeneratorer indeholder de korrekte algoritmer til overlejring af .tga billede ind i .png struktureret baggrund. Denne proces vil variere afhængigt af den software, du vælger.