Sådan spiller du det mexicanske spin-top-spil Pirinola

La Pirinola er et meget populært spil, der stammer fra Mexico. Mange mexicanere spiller La Pirinola efter Dia de los Muertos, der er "Day of the Dead" -festivalen. De traditionelle pirinoler var lavet af træ, men de er nu lavet af plastik. En pirinola er som en lille top med seks sider. På engelsk er siderne take one, take two, take all, put one, put two, and all put. Dette spil består af to eller flere spillere, der er fem år eller ældre. Hver spiller skal begynde med 10 chips.

Hver spiller skal sætte to chips i midten, som kaldes "puljen". Den første spiller drejer derefter pirinolaen.

Når pirinolaen er stoppet med at dreje, læser spilleren instruktionerne ovenpå. Spilleren skal have besked på at sætte en eller to mønter i puljen, tage en eller to mønter fra puljen, tage alle eller "alt sat." "Alt sat" betyder, at hver spiller skal sætte to mønter i puljen på samme tid.

Den næste spiller drejer pirinolaen og følger instruktionerne i trin 2, og dette fortsætter, når hver af spillerne får en tur.

Når kun en eller to chips er tilbage i puljen, skal hver spiller også sætte to mønter i puljen alle sammen på samme tid.

Spillere, der ikke har nok mønter til at spille, skal droppe ud. Vinderen er den sidste person, der er tilbage med mønter.