Sådan får du vist metadata i JPG-filer
Et JPG-billede indeholder algoritmiske data, som grafikprogrammer bruger til at vise billedet. Der er dog også skjulte komponenter i disse billedfiler, der formidler et væld af tekstinformation. Denne baggrundsmetadata kan beskrive fotoet, fotografen, kameraindstillingerne og endda placeringen, hvor billedet blev skudt. Meget af disse oplysninger er tilgængelige med Windows 8's File Explorer, men du har muligvis brug for et specialprogram til at grave dybere ned i metadataene.
Metadataformater
Selvom der er mange metadataformater, skiller tre sig ud over resten. Det mest almindelige format er det udskiftelige billedfilformat, som de fleste digitale kameraer bruger til automatisk at tilføje oplysninger om billedopløsning, retning, kameraindstillinger, tidsstempel og placering, blandt andet informationskoder. Adobe udviklede Extensible Metadata Platform til at gentage meget af Exif-oplysningerne, men det understøtter også brugeroprettede tags. International Press Telecommunication Council-formatet blev oprindeligt udviklet som en standard inden for journalistik til formidling af fotoinformation, billedtekster og bylines, men dets opdaterede Information Interchange Model indeholder nu flere oplysninger og bruger XMP-formatet.
Visning i File Explorer
Windows 8s File Explorer viser en bred vifte af metadata. Højreklik på JPG-filen, vælg "Egenskaber" og klik derefter på fanen "Detaljer". Selvom det ikke er så stort som at se alle Exif-data, indeholder den resulterende liste vigtige data, såsom datoer, kameraindstillinger, GPS, opløsning, bitdybde, størrelse, brugerkoder og Windows-kontoejeren.
Andre visningsmuligheder
File Explorer gør et godt stykke arbejde med at vise relevant information, men specialiserede programmer udtrækker endnu flere data. ExifTool og Exif2 udtrækker information fra forskellige metadataformater. Selvom ExifTools programmeringssprog er Perl, fungerer det fint i Windows 8 og understøtter endda træk og slip af en JPG-fil til den eksekverbare for straks at generere resultater. Adobe Photoshop giver også adgang til metadata ved at klikke på "File" og derefter vælge "File Info", men resultaterne er muligvis ikke så omfattende som kommandolinjeværktøjerne.
Problemer med metadata
Digitale kameraer anvender ofte forskellige metoder til at bruge et eller flere metadataformater og kan bruge vage eller udeladte data. Desuden er kameraer typisk afhængige af fotografen for at opdatere sit interne ur, hvilket betyder, at tidsstemplet kan være unøjagtigt, især hvis fotografen rejser gennem flere tidszoner. Redigering og stripping af programmer giver brugerne mulighed for at ændre eller fjerne metadata fuldstændigt. Tilsvarende kan redigering eller fletning af fotos i et grafikprogram fordreje eller strippe metadataene. Derfor kan du ikke uigenkaldeligt stole på metadata, selvom det kan give omfattende og værdifuld information.