Negative effekter af LCD-skærme

En LCD-skærm er et tyndt, fladt elektronisk visuelt display, der bruger lysmodulerende egenskaber for flydende krystaller fra en række pixels, hvilket giver anledning til navnet "Liquid Crystal Display". LCD-skærme er en ret ny innovation, men erstatter nu hurtigt ældre, omfangsrige katodestrålerør (CRT) på computere og fjernsyn. LCD-skærmskærme fås i forskellige størrelser og er miljøvenlige i den forstand, at de kræver mindre strøm og dermed fremmer energibesparelse. Mens disse skærme har deres positive side, udgør de også en fare for brugerne.

Menneskets sundhed

Elektronisk visuelt displayudstyr udsender lave niveauer af stråling. Selvom LCD-skærmen udsender lavere niveauer end ældre katodestrålerør (CRT), kan disse lave niveauer påvirke menneskers sundhed negativt. Overeksponering for elektromagnetiske felter over to milligauss (mG) genereret af elektroniske komponenter inde i en computer og stråling fra LCD-skærme kan udsætte brugerne for en række sundhedssygdomme som muskelsmerter, søvnløshed og træthed. Langvarig eksponering kan også forårsage kræft hos mennesker og dyr. Brændende øjne og hovedpine kan skyldes øget luminescens eller lysstyrke på LCD-skærme. Strålingseksponering over niveauer på 2 mG kan forårsage forbrændinger af huden og tør, rynket hud. LCD-skærme giver også inkonsekvente fotometriske målinger afhængigt af den vinkel, som en bruger ser på LCD-skærmen. Dette kan bidrage til forkert kropsholdning og rygsmerter. Elektricitet, der forbruges af LCD-fremstilling og -brug, bidrager til frigivelse af såkaldte drivhusgasser (Co2) i miljøet.

Miljøpåvirkninger

LCD-skærme bruger mindre energi end CRT-skærme, men akkumuleringen af ​​mange millioner LCD-skærme, der er i brug overalt i verden, bruger en enorm mængde energi. På steder, hvor elektricitet stammer fra ikke-vedvarende kilder, kan brug af LCD-skærme bidrage til fremstilling af fast affald såsom slam og kulbiprodukter. Desuden betragtes kasserede LCD-skærme som farligt materiale, da de indeholder giftige stoffer. For eksempel indeholder fluorescerende lampe i en fluorescerende baggrundsbelyst LCD-skærm kviksølv. Hvis kviksølv får lov til at lege i vandområder, omdannes det til methyleret kviksølv i sedimenter. Dette toksin kan akkumuleres i levende organismer via drikkevand eller afgrødervanding og rejse op i fødekæden og påvirke den fostrets hjerne, der udvikler sig, og skade en voksnes nervesystem.

Andre virkninger

Fremstillingen af ​​LCD-skærme kræver svovlhexafluorid, et kemisk stof, der menes at være ansvarlig for 29 procent af al global opvarmning. LCD-fremstillingsprocessen frigiver også nitrogenoxider, saltsyre og flussyre, som er ansvarlig for sur regn. Nogle af de andre LCD-skærme bruger også hydro-fluorcarboner, som vides at forårsage udtømning af ozonlaget.