PLC programmeringsøvelser

Programmerbare logiske controllere (PLC'er) har revolutioneret fabriksautomatiseringssystemer og robotteknologi. I modsætning til elektromekaniske relæer har de ingen forsinkelsestid, og en PLC vil erstatte hundreder, hvis ikke tusinder, relæer. At sammenligne PLC'er til relæer er som at sammenligne computere fra 2010 med computere i 1950'erne. PLC'er er komplekse, og det er en vanskelig opgave at lære at programmere en. Dette forstærkes af, at der ikke er et standard open source-sprog. På grund af disse kompleksiteter har uddannelsesinstitutioner som University of Alabama udviklet træningsøvelser for at lære at programmere en PLC. (se reference 1)

Øvelse 1

I denne øvelse er en PLC programmeret til at udvide et stempel (og fastgjort stang) og derefter trække det tilbage på to cylindre. Dette er den mest basale maskindrift, såsom at føre en del ind i en presse og derefter trække delen ud. Stemplerne skal strække sig og trække sig tilbage tre gange med en 2,2 sekunders forsinkelse mellem de to handlinger. Først tegnes stigen-logikken op (den involverede skematiske tegning af grænsefølere og relaterede komponenter med symboler, der almindeligvis kaldes stigenlogik). Når stigen logik er tegnet, skrives en sekvens af begivenheder (hvad sker der med hvilken komponent og hvornår). Efter disse to trin er PLC'en programmeret, og hvis programmeringen er korrekt, vil stemplerne strække sig og trække sig tilbage tre gange.

Øvelse 2

Der bruges kun en cylinder i denne øvelse. PLC'en er først programmeret til at cykle (forlænge og trække) en cylinder en gang med et tryk på en knap. Et andet avanceret trin i denne øvelse er at cykle to gange med et enkelt tryk på en knap. Stadig et mere avanceret trin er at cykle cylinderen tre gange med et enkelt tryk på en knap. Alle tre trin skal have tegnet stigen logik og en række begivenheder skrevet ud.

Øvelse 3

Dette er en kompleks cyklus, der involverer en hel sekvens af operationer (kriterierne for at maskinen skal fungere) for tre cylindre. For det første læses automatiseringskriterierne igennem, der involverer tre cylindre og tre timing-sekvenser. Fra kriterierne udarbejdes en række hændelser, og stigen logik udvikles, og PLC'en programmeres. Hvis programmeringen er korrekt, fungerer stemplerne i henhold til de skriftlige kriterier. Da der er fastsat en tidsforsinkelse mellem cylindrene, skal tidsforsinkelsesparametre programmeres ind.