Formålet med et UNIX-operativsystem

UNIX-operativsystemet blev først udviklet på AT & T's Bell Labs i 1969. Det har siden udviklet sig til det punkt, at det kan findes næsten overalt i en række forskellige varianter og konfigurationer.

Servere

UNIX og andre operativsystemer, der bruger den samme grundlæggende struktur og koncepter i originalen, blev oprindeligt populære i kørende servere. Relativt let som et operativsystem var de ikke desto mindre robuste nok til at håndtere komplekse filservering, styring, routing og andre centraliserede opgaver enkelt og effektivt.

Arbejdsstationer

I de senere år er Linux, et UNIX-afledt operativsystem, der først blev udviklet i 1980'erne af Linus Torvalds, begyndt at få trækkraft som et alternativt desktop-operativsystem, især gennem den populære og gratis Ubuntu-distribution.

Forbrugerprodukter

Siden Linux blev udviklet som et "open source" operativsystem - det vil sige et, hvis kode er frit tilgængeligt for alle - har producenter af forbrugerprodukter set på det som en ideel erstatning for dyre kommercielle eller specialdesignede operativsystemer. TiVo bruger for eksempel Linux i sin populære serie af digitale videooptagere.

Mobiltelefoner

På samme måde som Linux giver et billigt alternativ til større forbrugsenheder, er det også en relativt billig måde at tilvejebringe et robust operativsystem til mobiltelefoner. Googles Android-telefonoperativsystem, der findes på Nexus-, Droid- og G1-telefoner, kører på en modificeret Linux-kerne.

Forskning

UNIX og UNIX-afledte operativsystemer er også populære inden for akademiske områder som et billigt, kraftfuldt alternativ til kommercielle databehandlingsløsninger.