De fem vigtigste dele af en computer

Computere kan se meget anderledes ud, men de installerede komponenter er standard. Den største forskel blandt de fleste maskiner er det installerede hardware. Hardwarekomponenterne - grafikkort, processor, hukommelse, bundkort og harddisk - er de samme for alle computersystemer.

Central Processing Unit (CPU)

De fem vigtigste dele af en computer

CPU'en er "hjernen" på computeren. Den centrale behandlingsenhed giver beregninger og manipulation af data sendt fra brugeren. Hver gang brugeren klikker på en nøgle, udfører en applikation eller surfer på nettet, læser CPU den involverede kode og returnerer svaret til brugeren. CPU'en arbejder tæt sammen med hukommelsen, som er den komponent, der sender lagrede data til enheden.

Random Access Memory (RAM)

De fem vigtigste dele af en computer

RAM er variabel i en computer. Ældre computere havde kun et par dusin megabyte RAM installeret. Da pc'er blev populære i 1990'erne, havde computere 32 megabyte hukommelse. Bundkort og software kræver nu mindst en gigabyte for at fungere. RAM indeholder oplysningerne i den tid computeren er tændt. Når maskinen er slukket, går informationen i RAM tabt.

Harddisk

Dele til computere, Computerdele, Computerkomponenter

I modsætning til RAM gemmer harddisken data, selv efter at maskinen er slukket. En harddisk er maskinens lagerenhed. Gemte dokumenter og applikationer gemmes på harddisken ved hjælp af magnetisme. Harddisken består af små plader med et bevægeligt hoved. Pladerne drejer, når hovedet bevæger sig frem og tilbage for at hente og gemme data.

Video kort

De fem vigtigste dele af en computer

Grafikkortet indeholder det billede, der ses på skærmen. Grafikkortet er fastgjort til en skærm ved hjælp af et VGA-kabel. Nogle grafikkort har to skærmforbindelser. Dette giver brugeren mulighed for at tilslutte to skærme til computeren, så skrivebordet kan spredes på begge skærme for bedre brugervenlighed.

Bundkort

De fem vigtigste dele af en computer

Hver komponent er knyttet til bundkortet. Bundkortet modtager strøm fra computerens strømforsyning. Bundkortet tillader alle komponenter at kommunikere, inklusive CPU. Bundkortet indeholder også controllere, som er kredsløb, der hjælper operativsystemet med at arbejde med hardware såsom harddisken.