Måder at møde fotoceller på

Mange enheder har fotoceller til styring af en lysarmatur. Automatiske kørelys i dagtimerne og natten reguleres af fotoceller, der er indlejret i køretøjets instrumentbræt. Andre fotoceller regulerer belysningsarmaturer uden for hjemmet og belyser automatisk armaturet, når natten falder. Fotoceller fungerer dog ikke korrekt, medmindre du vender dem i den rigtige retning.

Fotocellefunktioner

En grundlæggende fotocelle er en elektronisk komponent kaldet en modstand. Fotocellens resistive værdi ændres, når lyset passerer over overfladeelektroderne. Modstand reduceres, når fotocellen har mere lys, der passerer den. Fuldstændigt mørke gør det muligt for fotocellen at vise sin højeste resistive værdi, normalt 10 megaohm. Denne modstandsændring gør det muligt for fotocellekomponenten at fungere som en indikator for lys eller mørke til at styre en lysarmatur.

Naturligt lys

Du skal placere fotoceller strategisk for den bedste kontrol af lysarmaturet. Udenfor vil sydvendte fotoceller fange for meget naturlig middagsol, hvilket mindsker komponentens effektivitet. Fotocellen skal vende mod nord væk fra direkte sollys. Alternativt kan du vende fotocellen mod vest eller øst, hvis en nordlig position ikke er mulig. Du kan også vende komponenten nedad.

Kunstigt lys

Efter mørkets frembrud bør fotocellen ikke vende mod kunstige lyskilder, såsom en lampe, der skinner gennem et vindue. Det kunstige lys vil bedrage fotocellen og bede komponenten om at lukke lysarmaturet, da det registrerer lyset som dagslys. Sørg for, at ingen lysrefleksioner rammer fotocellen. Intermitterende lys over fotocellens overflade kan få komponenten til at tænde og slukke lysarmaturet gentagne gange.

Overvejelser

Det kan være en god idé at teste en fotocelle, hvis den ser ud til at fungere forkert. Tænd for fotocellens strøm, og vent ca. fem minutter, indtil fotocellen reagerer. Du kan også dække fotocellen med sort tape for at simulere natten. Lad der gå fem minutter for at kontrollere, at fotocellen reagerer korrekt.