Hvad betyder 18X på et kamera?

Hvis du ser på de fleste moderne digitale kameraer, finder du et nummer som 3x, 10x eller 18x. Disse tal repræsenterer kameraets "zoomfaktor". Zoom er simpelthen kameraets evne til at forstørre motivet i søgeren.

Forstørrelse

En zoomfaktor er virkelig et forhold. Hvis et kamera har en zoomfaktor på 18x, er det i stand til at forstørre motivet med et forhold på 18 til 1. Dette betyder, at motivet ved den højeste indstilling vises 18 gange tættere på end ved den laveste indstilling. Da startpunktet (eller den laveste indstilling) kan variere mellem kameraer, kan to kameraer med den samme zoomfaktor synes at forstørres med lidt forskellige mængder.

Optisk vs. digital zoom

Ofte har digitale kameraer to zoomfaktorer; en til den optiske zoom og en til den digitale zoom. Når du bruger den optiske zoom, skifter linsen fysisk position for at forstørre motivet. Optisk zoom giver dig mulighed for at komme tættere og samtidig bevare kvaliteten af ​​dit billede. Når du bruger digital zoom, beskærer og forstørrer kameraet den midterste del af billedet. I denne proces fordeles de data, der er optaget i billedet, over et større område, hvilket får dit billede til at miste kvalitet.

35 mm ækvivalenter

Mange kameraproducenter sammenligner deres zoomfaktorer med 35 mm ækvivalenter. Dette tal repræsenterer brændvidden for et traditionelt spejlreflekskameraobjektiv, der ville have samme kapacitet til at forstørre motivet. For eksempel har et aktuelt Nikon-kamera en zoomfaktor på 24x med en 35mm ækvivalent på 624mm. Dette betyder, at en traditionel spejlreflekskamera kræver et objektiv med en brændvidde på 624 mm for at forstørre et motiv lige så meget som dette digitale kamera.