Hvad betyder "64-bit operativsystem"?

Nogle nyligt frigivne operativsystemer kaldes "64-bit" -systemer. Windows Vista og Windows 7 er begge tilgængelige i 64-bit inkarnationer, ligesom Snow Leopard til Mac. Disse 64-bit-systemer erstatter gradvist de ældre 32-bit-systemer på grund af deres større evne til at få adgang til og administrere computerens hukommelse. Dette gør det muligt for 64-bit-systemer at køre hurtigere og håndtere mere intensive processer. En forståelse af 64-bit-systemet begynder med en viden om den grundlæggende enhed af computerdata - bit.

Bits

En "bit", kort for binært ciffer, er den enkleste enhed af data, som computere behandler. Det kan være enten 0 eller 1, og alle computerdata på det enkleste niveau består af strenge på 0s og 1s. Antallet af bits, som en computer til enhver tid kan håndtere, kaldes "ordstørrelse". Jo større ordstørrelsen er, jo større er antallet, der kan repræsenteres i 0s og 1s, så flere og større datafiler kan behandles på samme tid.

32-bit systemer

Med en streng på 32 bit kan et tal så højt som 4.294.967.295 repræsenteres. Rent praktisk betyder det, at i et 32-bit operativsystem er mængden af ​​hukommelse begrænset af denne ordstørrelse, som fungerer på omkring 4 GB. Så hvis computerhardwaren såsom grafikkort fx optager halvdelen af ​​det, efterlader dette kun 2 GB ledig hukommelse til rådighed for operativsystemet. Dette begrænser i det væsentlige computerens ydeevne.

64-bit systemer

Et 64-bit system har adgang til langt mere RAM end 4 GB af 32-bit-systemerne. Et 64-bit system kan få adgang til 17,2 milliarder gigabyte hukommelse. Dette er langt foran kravene i nutidens hardware- og softwareapplikationer og betyder, at de enheder, der er forbundet til systemet, ikke bruger hukommelse, som operativsystemet normalt bruger. I det væsentlige er 64-bit-systemer hurtigere end deres 32-bit-kolleger, og de er "fremtidssikrede" i lang tid fremover.

Kompatibilitet

For at kunne bruge et 64-bit operativsystem skal din computers hardware være kompatibel. Det primære problem er processoren, som skal være 64-bit selv, ellers fungerer operativsystemet ikke. Ud over dette skal der installeres 64-bit enhedsdrivere til al hardware tilsluttet computeren. Med hensyn til software er der tilgængelige programmer, der gør det muligt for applikationer, der er produceret til 32-bit-systemer, at køre problemfrit på 64-bit-systemer, såsom WoW64 til Windows.