Hvad er en ATI-skærmdriver?

Hvert stykke hardware har brug for et stykke software, kaldet en driver, for at fortælle det, hvordan det skal fungere. ATI bruger skærmdrivere til at fortælle sine videokort, hvordan de fungerer, og distribuerer også en pakke software med sine drivere kaldet ATI Catalyst Control Center. Uden denne software ville et ATI-kort ikke kunne fungere.

Formål

I sig selv er et videokort ikke i stand til at gøre noget, fordi det ikke ved, hvilke opgaver der bliver bedt om det. Det er skærmdriverens opgave at fortælle videokortet, hvad det skal gøre. Ud over denne grundlæggende funktionalitet bruges skærmdrivere også til at forbedre videokortets ydeevne, aktivere specielle funktioner og rette softwarefejl. Nye drivere frigives af ATI hver måned.

ATI Catalyst Control Center

Catalyst Control Center er en softwarepakke, der er installeret sammen med ATI-skærmdrivere. Det er valgfrit i den forstand, at det ikke behøver at blive installeret, for at et ATI-grafikkort kan fungere. Der er dog kun adgang til mange funktioner via Catalyst Control Center. Nogle af de funktioner, som kun kan tilgås via Catalyst, inkluderer ATI Overdrive-overclocking, Avivo-videostyring og universal 3D-indstilling tilsidesætter.

ATI Overdrive

Overdrive-softwaren giver brugerne mulighed for at overklokke deres ATI-grafikkort. Overdrive kan bruges til at justere GPU-hastighed, hukommelseshastighed og blæserhastighed. Ud over overclocking-funktionerne giver Overdrive information i realtid om GPU-temperatur, aktivitet og blæserhastighed.

Avivo Video Management

Avivo-videostyring giver brugerne mulighed for at kontrollere farve, kontrast og andre indstillinger på deres skærm. Det inkluderer også avancerede farvejusteringsfunktioner såsom kødtonekorrektion, dynamisk område og video-gamma. Endelig giver Avivo Video Managment brugerne mulighed for at justere den måde, hvorpå grafikkortet håndterer deinterlacing af video.

Universal 3D tilsidesætter

I de fleste tilfælde vil brugerne bestemme den grafiske kvalitet af spil ved hjælp af de tilgængelige indstillinger i selve spillet. Det er dog muligt at bruge Catalyst til at tilsidesætte et spils indstillinger. I de fleste tilfælde behøver disse indstillinger ikke at blive brugt, fordi spil allerede har de tilgængelige indstillinger, men nogle ældre spil har ikke indstillinger, der understøttes af moderne grafikkort, såsom anti-aliasing og anisotropisk filtrering. Catalyst giver displaydriveren mulighed for at tvinge disse indstillinger til et spil, hvilket muliggør dem selv i spil, der ikke blev leveret med dem.

Kompatibilitet

Driverens inkompatibilitet er en almindelig årsag til computerproblemer. Selv den enkleste computer indeholder adskillige drivere, som alle er nødvendige for at computeren kan fungere. Driverproblemer kan ikke altid undgås, fordi de ofte er uforudsete, men det er muligt at minimere risikoen for kompatibilitetsproblemer ved altid at downloade og installere nye grafikkortdrivere, når de frigives af ATI.