Hvad er TB i computere?

Ukendte computerakronymer og jargon kan undertiden føles som et fremmedsprog. Et computerudtryk, der kan få folk til at skrabe hovedet, er "TB", der henviser til den mængde information i terabyte, som en computer kan gemme.

Identifikation

Lidt er den mindste stigning i data på en computer. Bits samles normalt i grupper på otte for at skabe en byte. Computerhukommelse og lagerplads måles ofte i megabyte (MB), gigabyte (GB) og terabyte (TB).

Betydning

En terabyte handler om en billion byte eller 1.000 gigabyte. En TB kan indeholde cirka 500 millioner maskinskrevne sider, 25 millioner sange eller 300 spillefilm.

Overvejelser

Producenter af harddiske bruger ofte decimalsystemet og definerer 10 GB lagerplads som 10 milliarder byte. Din computer bruger dog et binært system, der definerer 10 GB som 10.737.418.240 bytes. Derfor bemærker du muligvis, at din computer genkender 10 GB som i stand til kun at lagre 9.31 GB: resultatet af en forskel i definition, ikke en computerfejl.

Sjov kendsgerning

"Tera" i terabyte stammer fra det græske ord for monster. Dette bekræftes af Oxford English Dictionary, som forklarer, at præfikset "tera-" er anbragt på navnene på enheder for at skabe navnene på enheder 10 til 12. magt gange større - eller en million millioner gange større. OED citerer sådanne eksempler som terahertz, terawatt og terasecond.