Defragmentering af en Mac-harddisk: Er det nødvendigt?

Mange Mac-brugere, der kommer til platformen fra Windows, er vant til at defragger deres pc-harddiske fra tid til anden, og dermed de uundgåelige spørgsmålsposter: skal du defragmentere en Macs harddisk? Svaret er normalt nej, du behøver ikke at defragmentere en Mac som en del af en vedligeholdelsesrutine. Vi forklarer, hvorfor det er tilfældet, men der er undtagelser herfra, og vi diskuterer dem også for brugere, der kan have gavn af defragging.

Hvad er disken defragging alligevel?

Hvis du er forvirret allerede, her er nogle hurtige baggrunder; disk fragmentering er det gradvise manglende evne til et filsystem til at holde relaterede data sammen, hvilket resulterer i øget harddisk aktivitet, da drevet skal søge relaterede data oftere. Resultatet er oftest mærket som en reduceret ydeevne af computeren, og opløsningen er en proces kaldet defragmentering, som grundlæggende reorganiserer dataene, så de tilhørende bits grupperes sammen.

Fragmentering i Windows vs OS X

Fragmentering er så almindelig i Windows-verdenen, at Windows-operativsystemet indeholder indbyggede defragmenteringsværktøjer, som er blevet en del af den typiske vedligeholdelsesordning for de fleste pc-ejere. Nyere versioner af Windows har generelt forbedret filfragmentering, men mange brugere med lang tid fortsætter med at udføre en regelmæssig defragment, selvom den er blevet en hocus-pocus vedligeholdelsesrutine, og defrag-evnen forbliver intakt i de nyeste versioner af Windows, omdøbt fra " Diskdefragmentering ", der nu skal mærkes som en mere generisk funktion" Optimer drev ".

På den anden side indeholder Mac OS X ikke sådanne defragging-værktøjer eller generelle drevoptimeringer (nej, reparationsdisken er ikke den samme). Man ville antage, at hvis Apple følte defragmentering af et Mac-drev, var det vigtigt nok, ville det have inkluderet en sådan funktion i Disk Utility-appen til OS X, right? Men det gjorde det ikke, og der findes ingen sådan defrag-mulighed, hvilket skal give en ret klar indikator for, at langt de fleste Mac-brugere, der defragger et OS X-drev, simpelthen ikke er en nødvendig opgave. Der er flere grunde til dette, det ene er, at Mac OS X HFS Plus-filsystemet automatisk defragmenterer filer på egen hånd, i en proces, der kaldes Hot File Adaptive Clustering (HFC). Derudover leverer mange moderne Mac'er med SSD eller Flash Storage-drev, som ikke nogensinde skal defraggeres generelt, fordi de har deres egen vedligeholdelsesproces, der er kendt som TRIM.

Hvad med undtagelserne? Hvilke Mac'er skal defragges?

Generelt er det en lille kohort af Mac-brugere, som muligvis kan drage fordel af at bruge manuelle diskdefragmenteringsværktøjer i OS X. I min mangeårige Mac-oplevelse er den mest almindelige brugerprofil, der teoretisk kunne drage fordel af en lejlighedsvis diskdefragment, multimedieproducenter, der har Masser af enorme filer spredt omkring en gammel harddisk. Det betyder ting som hundredvis, hvis ikke tusindvis af 1 GB eller større filmfiler, tusindvis af enorme lydfiler eller tusindvis af enorme kreative dokumenter, som normalt er brugere af værktøjer som Adobe Premier, Logic Pro, Final Cut, Photoshop eller lignende apps. der skaber mange store multimediefiler. Bemærk, jeg nævnte også den gamle harddisk, fordi med hvordan OS X virker, tager det meget lang tid at filfragmentering opstår, og brugere, der har nye drev eller som opgraderer drev regelmæssigt, oplever sandsynligvis aldrig nogen filfragmentering overhovedet.

Hvis du passer ind i den begrænsede brugerprøve og har en 2008 Mac Pro med den originale harddisk, der er lastet op med tusindvis af filmfiler, der er 10GB hver, kan du have et tilfælde, hvor defragging kunne hjælpe. Der er en række apps, der kan bruges til at defragtere et Mac-drev, men måske er det mest almindeligt betroede et værktøj, der hedder iDefrag, som koster omkring $ 32 og har en gratis demoversion til rådighed. Husk, at defragmenter apps er tredjeparts hjælpeprogrammer og ikke understøttes af Apple, og defragmenteringsværktøjer bør aldrig køres på SSD flash-lagringsdrev.

Et andet alternativ til defragmentering, som ville have den samme endelige effekt er at sikkerhedskopiere drevet, formatere disken, derefter geninstallere OS X og gendanne fra backupen.

OK, jeg behøver ikke at defragtere, men min Mac føles træg så nu hvad?

Hvis din Mac føles som om den kører langsomt, kan du normalt løse problemet med et par enkle tricks:

  • Afslut åbne apps for at frigøre hukommelse. De fleste afmatninger skyldes RAM-begrænsninger og øget virtuel hukommelse (du kan endda bygge din egen Afslut alt-app, hvis du vil)
  • Genstart Mac, dette rydder caches, frigør hukommelse og giver dig mulighed for at installere kernesystemopdateringer
  • Opdater OS X-software, nyere versioner har en tendens til at fungere bedre end tidligere versioner, og nogle systemopdateringer omfatter ydeevne og fejlrettelser
  • Forsikre om, at Mac'en altid har mindst 5-10% af den samlede drevkapacitet, der er tilstrækkelig til at give plads til midlertidige filer, caches, virtuel hukommelse, bytte og sov filer
  • Kontroller, om der mangler et drev med Diskværktøjets funktion "Verificer disk", hvis drevet ikke reparerer og fejler, kan du bruge denne enkle guide til at gendanne data, før det er for sent

Du kan også følge nogle specifikke vejledninger om, hvad der skal gøres, hvis en Mac kører langsomt, tag nogle yderligere foranstaltninger for at fremskynde ældre Mac'er, der er blevet trægte over tid, og også vant til at udføre nogle generelle systemvedligeholdelse for at holde tingene i gang godt i løbet af livet af en Mac.

Eventuelle spørgsmål eller kommentarer? Lad os vide!