Sådan fungerer Leeuwenhoeks mikroskop
Anton van Leeuwenhoek
Anton van Leeuwenhoek (1632 til 1723) var en hollandsk stofhandler, der lavede bogstaveligt talt hundredvis af mikroskoper. Selvom sammensatte linser blev opfundet på det tidspunkt, var de endnu ikke perfektionerede, og så fungerede Leeuwenhoeks mikroskoper alle baseret på et mere simpelt forstørrelsessystem. Leeuwenhoeks dygtighed som linsekværn var afgørende for hans mikroskopers succes og gjorde det muligt for ham at fremstille det, der i det væsentlige var glorificerede forstørrelsesglas, der kunne forstørre et objekt op til mere end 100 gange.
Det grundlæggende Leeuwenhoek-mikroskop
Leeuwenhoek-mikroskopets standard består af fire dele: en lille linse for at forstørre objektet, en spids for at holde objektet foran linsen (og rotere det om nødvendigt), en skrue til justering af objektets position og en stor bundplade for at holde det hele sammen. Objektet er spidset på spidsen, og skruerne bruges til at rotere objektet og flytte det tættere på eller længere væk fra linsen.
Hvordan det virker
Objektet holdes godt på plads bag linsen, hvilket skaber et virtuelt billede af objektet, der er større end det egentlige objekt. Ved at placere objektet tættere på den konvekse linse end objektivets faktiske brændvidde, bliver objektet tættere end det tilsigtede fokus og ser således større ud i det billede, der oprettes i linsen.
I tilfælde af Leeuwenhoek-mikroskopet holdes det skævne objekt fast på plads bag linsen tættere end fokuspunktet for den konvekse linse. Da hver enkelt person har en forskellig brændvidde, er der imidlertid tilvejebragt en justeringsskrue for at variere afstanden mellem objekt og linse for at sikre, at optimal forstørrelse kan opnås.
For information om at lave dit eget Leeuwenhoek-mikroskop, se Ressourcer nedenfor.