Sådan gør du hurtigt et Zip-arkiv fra OS X Finder

En utrolig nyttig funktion, der er bygget direkte ind i Mac OS X, er evnen til at oprette et arkiv med det samme, hvad enten det er et enkelt dokument, en mappe eller flere filer. Oprettelse af arkiver er fantastisk af måske grunde, de sparer plads, og det er en høflig og nemmere måde at sende en gruppe af filer til en anden. Hver gang imellem får vi alle e-mails med en gruppe filer, der vedhæftes, at når vi gemmer vedhæftede filer, er vores skrivebord pludselig fyldt med et rod af JPGs, Word-dokumenter og alt andet, som afsenderen er vedhæftet. Spare nogen anden denne irritation ved først at oprette et arkiv. Sådan fuldfører du processen og opbygger et zip-arkiv fra udvalgte dokumenter, filer eller mapper, der er tilgængelige i Mac-filsystemet.


Oprettelse af et arkiv er ekstremt nemt og bygget lige ind i Mac OS X, sådan er det i tre enkle trin:

  1. Saml de filer eller mapper, du vil oprette et arkiv med. Du skal blot trække og vælge dem (det kan være lige så mange eller færre som du vil).
  2. Mens disse elementer stadig er markeret, skal du højreklikke (eller styre-klik eller tofingret styrefladeklik) på en enkelt fremhævet fil for at få vist en menu.
  3. Naviger denne menu til "Komprimer elementer" (eller med ældre versioner af OS X, se efter "Opret arkiv af ___ elementer") og klik på det for at opbygge zip arkivfilen

Det er alt. Hvis du har valgt en mappe til arkivering, navngives arkivfilen efter mappen med en .zip-udvidelse. Hvis du har valgt en gruppe af filer til arkivering, bliver det blot navngivet Archive.zip. I begge tilfælde vises arkivet på samme sted som de filer, du valgte.

Oprettelse af disse zip-arkiver sparer også meget plads, perfekt til sikkerhedskopiering, e-mails, opbevaring og lettere at overføre filer til en person med en lavere båndbreddeforbindelse. Ofte tager et komprimeret arkiv op på 1/3 eller derunder pladsen for dets dekomprimerede indhold.

Opdatering: I nyere versioner af Mac OS X er det nu mærket 'Komprimer elementer' i stedet for 'Opret arkiv', funktionaliteten er den samme. Glad arkivering!