Sådan ophavsret til dit billede på Facebook

Hver gang du opretter et kunstværk, der inkluderer at tage et fotografi, bliver du indehaver af ophavsretten. Du behøver ikke at gøre noget, fordi ophavsretten er automatisk og påhviler dig, så snart arbejdet er færdigt. Udstationering af billedet på Facebook - eller Twitter, Tumblr eller Instagram for den sags skyld - påvirker ikke din ophavsret. Du mister dog kontrol over, hvad Facebook kan gøre med dit foto.

Facebook-regler

Hvis du læser Facebooks brugsbetingelser, finder du ikke noget krav om ophavsret til dine fotos. På tidspunktet for offentliggørelsen siger erklæringen om rettigheder og ansvar, når du lægger billeder "du giver os en ikke-eksklusiv, overførbar, underlicensierbar, royaltyfri, verdensomspændende licens" til at bruge dem. Mens billederne lovligt er dine, kan Facebook sende dem andre steder efter ønske eller licensere dem til et andet websted uden at give dig refusion eller underrette dig.

Muligheder begrænset

Formel registrering af ophavsretten påvirker ikke Facebooks licens til at bruge billederne. Om det eneste, du kan gøre, hvis du er bekymret, er at slette fotos fra webstedet. Under Facebooks nuværende servicevilkår slutter sletning af fotos den licens, du har givet - medmindre du delte billederne med en anden Facebook-bruger, der ikke sletter dem. Hvis Facebook underlicenserede dem til et andet websted, forbliver denne underlicens også gældende. Du bliver nødt til at kontakte licenshaveren og spørge om at tage billederne ned.