Sådan finder du forstørrelsesglasstyrke

Forstørrelsesglas fungerer, fordi de har en buet linse, der bøjer lyset mellem en seer og en genstand. Graden af, hvor lyset er bøjet, kaldet den optiske effekt, påvirker forstørrelsesstyrken direkte. Forstørrelseseffekten har derfor et direkte forhold til linsens krumning og et indirekte forhold til dets størrelse. Hvis du er usikker på styrken på dit forstørrelsesglas, kan du med et par hurtige målinger og beregninger finde ud af det.

Trin 1

Vælg et hvilket som helst ord fra avisen, og hold din forstørrelseslinse over den, så du kan se det gennem linsen, og hold linsen i den nærmeste afstand til dit øje, hvor du stadig kan se tydeligt og behageligt.

Trin 2

Find brændvidden ved at flytte dit forstørrelsesglas forskellige afstande fra avisordet, indtil du finder den afstand, hvor ordet ser tydeligst ud. Mål afstanden mellem linsens centrum og avisordet.

Trin 3

Mål hvor langt du har holdt forstørrelsesglasset fra dine øjne.

Tilslut tallene til følgende ligning, som bruger f som brændvidde, D som afstanden mellem dine øjne og linsen og MP til at repræsentere forstørrelseseffekt. MP = D / f