Interne dele af en computer

Moderne pc'er er lavet af en række sammenkoblede enheder og undersystemer. Forståelse af disse systemer hjælper med at foretage fejlfinding af computerfejl eller ydeevneproblemer. Selvom der har været mange fremskridt inden for mikrocomputerteknologi, har den grundlæggende arkitektur for en personlig computer været relativt konstant siden introduktionen af ​​de første personlige computere.

Hovedkort

Alle computere er bygget op omkring et bundkort, der indeholder alle de stik, der gør det muligt for de forskellige andre undersystemer at interagere. CPU'er og RAM (random access memory) monteres i stikkontakter på hovedkortet, mens andre undersystemer er forbundet via kabler eller bygget på kort, der monteres direkte på bundkortet.

CPU

Den centrale behandlingsenhed (CPU) er den komponent, der udfører alle beregninger og matematiske manipulationer på en computer. CPU'er er undertiden single-chip-enheder og undertiden pakkes sammen med understøttende kredsløb som hukommelse og buffere monteret på et kort og pakket sammen i en enkelt enhed.

Hukommelse

RAM er den hukommelse, som computere bruger til at gemme data og instruktioner, som CPU'en har brug for til computerdrift. RAM består generelt af hukommelseschips og kontrolkredsløb monteret på et printkort med stifter, der glider ind i RAM-slots på hovedkortet. I situationer, hvor en computer har brug for mere RAM, end der er fysisk tilgængelig, bruger computere en harddisk til yderligere lagerplads. Brug af en harddisk til midlertidig hukommelse har normalt en negativ indvirkning på computerens ydeevne og er en indikation af, at en computer har brug for mere hukommelse.

Diskdrev

En computer indeholder mindst et diskdrev. Der er flere typer drev, herunder cd- eller dvd-drev, diskettedrev og harddiskdrev. En harddisk er normalt det vigtigste lagerdrev på computeren og gemmer data og programmer, der er indlæst i RAM til brug. Nogle moderne harddiske bruger store mængder solid state-hukommelse og indeholder ingen bevægelige dele, men de fleste er lavet af flere diskplader, der drejer med en høj hastighed for at muliggøre hurtigere dataoverførsel.

Interface kort

De fleste computere giver mulighed for en række interface kort, som gør det muligt for eksterne enheder at indtaste eller læse data fra computeren. Eksempler på interfacekort inkluderer videokort, lydkort, netværkskort og modemer. Modemer er kort, der tillader datakommunikation via standardtelefonlinjer. I mange tilfælde tillader et enkelt interfacekort, at mange enheder kan bruges på en enkelt computer. Et godt eksempel er et USB-kort, der giver mange enheder mulighed for at sende og modtage data fra en computer. Tidligere blev USB kun implementeret på et interfacekort, men mange moderne computere implementerer USB på hovedkortet, hvilket negerer behovet for et kort.

Strømforsyning

Alle computere kræver en strømforsyning, der giver jævn, konstant strøm til hovedkortet og til andre komponenter, som f.eks. Diskdrev. Strøm til interfacekort eller enheder, der er forbundet direkte til hovedkortet, passerer gennem hovedkortet, før de leveres til kortet eller enheden.