Netværksprotokoller forklaret

En netværksprotokol indeholder reglerne for datakommunikation mellem computere. Dette sæt regler tillader netværkskortproducenter at oprette drivere, der grænseflader mellem netværkskabler, hardwareenheder og computerens operativsystem. Flere netværksprotokoller er tilgængelige, men den mest almindelige er TCP / IP, som er internetets "sprog". Det er disse protokoller, der sender computerkommunikation fra netværkskortet, transmitterer over kablerne og finder den rigtige computer til at levere datapakkerne.

Funktioner

Netværksprotokoller er "lagdelt". Dette betyder, at reglerne for afsendelse af en datapakke er opdelt i flere forskellige dele. En protokoldesigner kan oprette regler for hvert lag, så netværkskortdesignere kan bruge protokollen på forskellige måder for at gøre transmission af data mere effektiv. Det giver også netværksdesignere mulighed for at tilpasse protokollen til et specifikt formål såsom internetkommunikation eller små netværksarbejdsgrupper med kun få klienter.

Typer

Der findes flere netværksprotokoller, men TCP / IP har overtaget som den mest populære konstruktion. TCP / IP er Internetsprog, så virksomheder og enkeltpersoner indarbejder det i netværkstopologien. Andre netværksprotokoller inkluderer IPX, som er et sprog udviklet af Novell. Apple har AppleTalk, der gør det muligt for Mac-desktops at interagere. Tokenring er en ældre teknologi, der anvendes med koaksial kabler. Det forbandt også små netværk.

Integration

En netværksprotokol er integreret i topologien ved hjælp af drivere oprettet af hardwaredesignere og leverandører af operativsystemer. For eksempel, når en bruger installerer Microsoft Windows, søger operativsystemet efter et netværkskort og installerer TCP / IP-protokollen, hvis der findes et. Dette fortæller operativsystemet, at TCP / IP bruges til at kommunikere over netværket, og det giver Windows mulighed for at "forstå" indgående datapakker.

Overvejelser

Et netværk kan bruge mere end en protokol på samme topologi. Dette kaldes et "heterogent" miljø. For eksempel kan et stort netværk have Windows-klienter, der bruger en Novell-server til at være vært for e-mail og delte filer. Netværket bruger TCP / IP mellem Windows-klienter og internettet, og det har IPX installeret til at kommunikere med Novell-serverne. De to protokoller fungerer samtidigt, og det er problemfrit for brugeren, der browser på Internettet og får adgang til Novell-serverne.

Sikkerhed

Protokoller bestemmer kun den vej og regler, der er nødvendige for computerkommunikation. Sikkerhed implementeres ikke, medmindre protokollen transmitterer krypterede data. Firewalls implementeres på netværket af den grund til at blokere ondsindede forsøg på at få adgang til netværksressourcer. Brugere skal installere antivirussoftware for at beskytte mod spyware og anden malware, der stjæler personlige oplysninger.