Trykskader på en LCD-skærm

LCD - kort for display med flydende krystaller - teknologi bruges i en lang række elektroniske enheder. Alt fra computerskærme til tv-apparater bruger denne teknologi, som skaber billeder ved at lede lys gennem en række flydende krystaller. Hvis du lægger for meget pres på en af ​​disse følsomme skærme, kan det medføre permanent skade.

Hvordan skader opstår

En LCD-skærm er et lag af flydende krystaller, der er klemt mellem to glasplader. På grund af denne konstruktion er skærmen - både glasset og krystallerne - skrøbelig og sårbar over for skader. LCD-skærme har en stanglignende molekylær struktur og har træk svarende til både væsker og krystaller, deraf deres navn. Når du lægger for meget pres på disse krystaller, hvad enten det er med vilje eller ved et uheld, kan du ikke kun forstyrre krystallernes fysiske sammensætning, men også deres retning mellem glaslagene. Dette kan føre til et permanent trykmærke.

Hvordan trykskader ser ud

Trykskader kan have forskellige udseende afhængigt af typen af ​​LCD-skærm på din enhed såvel som det anvendte tryk. For eksempel vil en LCD-skærm, der kun producerer sort eller hvid - såsom en, der findes på en vaskemaskine - kun vise pixelbeskadigelse i disse farver; en LCD-skærm i fuld farve på et fjernsyn viser dog skader i alle farver. Skader på disse fuldfarveskærme er generelt mindre tydelige, når skærmen er helt sort eller helt hvid; snarere er det mest synligt, når der er mange farver på skærmen på én gang. I stedet for et pixeleret udseende kan skaden også tage skyggernes udseende på skærmen eller se ud som et blå mærke. Jo mere pres du anvender, jo mere alvorlig bliver skaden.

Sådan løses skaden

Desværre er der ingen måde at reparere trykskader på en LCD-skærm på. Mange producenter - inklusive Toshiba - inkluderer ikke trykskader under deres produktgarantier, hvilket betyder, at hvis din LCD-skærm lider af denne form for skade, skal du betale for en erstatning ud af din egen lomme.

Undgå trykskader

Trykskader sker normalt ved et uheld under transport eller rengøring af en LCD-skærm. For at undgå denne type skader skal du være yderst forsigtig, når du flytter en skærm. Hvis din skærm er på en bærbar computer, skal du altid placere den i sin taske, når den ikke er i brug. Hvis din LCD-skærm er større, som et fjernsyn, skal du prøve at undgå at røre LCD-overfladen helt under transport.

Brug en kombination af vand og isopropylalkohol eller eddike, når du rengør en LCD-skærm. Hårdere kemiske rengøringsmidler kan beskadige skærmen. Anvend aldrig opløsningen direkte på LCD-skærmen; I stedet skal du først anvende den på en blød bomuldsklud. Tør forsigtigt skærmen i en retning. Hvis du støder på et sted, der er sværere at rengøre, skal du modstå fristelsen til at lægge pres på. I stedet skal du fortsætte med at tørre skærmen i en retning - helst fra top til bund - indtil stedet kommer af.

Hvis du opbevarer din LCD, skal du sørge for aldrig at placere noget oven på skærmen. Selv lette genstande kan over tid anvende tilstrækkeligt pres til at sætte et permanent mærke på din skærm.