Hvad er de forskellige typer fiberoptiske kabler?

Fiberoptisk kabel og fiberoptisk datatransmissionsteknologi revolutionerede dataoverførsel i slutningen af ​​det 20. århundrede. Ved at kode data som lysimpulser snarere end impulser af elektricitet, oversteg datatætheden på fiberoptiske kabler langt deres kobbermodstykker. Dataene sendes bogstaveligt talt med lyshastighed over fiberoptiske kabler.

Fremstillingsproces

Uanset typen af ​​fiber er den samlede proces til fremstilling af optiske fibre ens. To lag glas eller plast i tilfælde af plastfibre smeltes sammen. De to stykker glas trækkes ud i en lang fiber med en kerne og en ekstern beklædning. Forskelle i brydningsindekserne for kernen og kappen er det, der gør det muligt for lys at bevæge sig gennem kernen, mens den er indeholdt i den kerne af kappen. De tynde optiske fibre trækkes ned, afkøles og spoles til bundtning og fremstilling af flerstrengede fiberoptiske kabler.

Single-Mode fiber

Single-mode fibre har en smallere kerne og giver mulighed for at transmittere en datastrøm eller mode over meget lange afstande. Single mode fiber bærer langt mere båndbredde, men i en smallere spektral bredde end fiber i multi-mode.

Multi-Mode fiber

Multi-mode fiberstrenge bruger en meget tykkere kerne end single mode. Multi-mode fiber kan bære data kodet ved hjælp af flere lyskilder, hvilket giver mulighed for, at flere datastrømme bevæger sig over en enkelt optisk fiber. Ulempen ved multi-mode er transmissionsafstand og tilgængelig databåndbredde. Multi-mode transmission er god over kortere afstande og kan ikke understøtte den høje båndbredde af single-mode fibre.

Plastfiber

Plastisk optisk fiber (POF) bruges normalt ikke til datatransmission. Plastfiberoptiske kabler har ikke den nødvendige optiske renhed til pålidelig datatransmission. POF bruges normalt til dekorativ og æstetisk transmission af lys. Eksempler på dette er legetøj, hvor lys transmitteres gennem fibrene, hvilket skaber smukke, farverige klumper af optiske fibre. En ekstra fordel ved POF i forhold til glasfiber i underholdnings- eller æstetiske situationer er holdbarhed og omkostninger. POF er meget billigere at fremstille end glasfiber og er ikke så skrøbelig.

Fremtiden for fiberoptisk kabel

Nuværende forskning i fremtidig fiberoptisk kabelteknologi tillader tunable kabler svarende til en radio. Datastrømme på en enkelt mode-fiber vil være i stand til at være indeholdt i et bestemt lysspektrum og vil kunne afstemmes svarende til en nutidig radio.