Hvad er en lytteport?

En port er en adresse til et program, når data bevæger sig fra en computer til en anden over et netværk. Ligesom computere har adresser, så har programmer det også. Portnummeret er en hurtig måde at fortælle det netværksprogram, der modtager data, hvilken applikation der skal modtage det. Disse applikationer kører konstant og afventer data for at udløse en handling. Denne ventetilstand kaldes at lytte.

Netværkskommunikation

Portkonceptet vedrører specifikt data, der overføres på tværs af netværk af TCP / IP-protokolpakken. TCP / IP står for Transmission Control Protocol / Internet Protocol. En række standarder forklarer, hvordan data skal pakkes og adresseres for at nå deres destination. Dette indebærer opdeling af data i segmenter og derefter placering af hvert datasegment i en struktur kaldet en pakke. Pakken har en overskrift, hvor netværksprotokollerne lagrer information til deres modtagende modstykke. Den sidste header, der går på pakken, er IP-headeren, som indeholder destinationscomputerens adresse. Denne overskrift går foran transportoverskriften, hvor portens nummer på den modtagende ansøgning er skrevet.

Transportprotokoller

De to alternative transportprotokoller i TCP / IP er Transmission Control Protocol og User Datagram Protocol. Disse to protokoller beskæftiger sig med portnumre. De pakker dataene og placerer portnummeret i overskriften. TCP opretter en forbindelse med sin modstykke og opretholder denne forbindelse gennem hele sessionen. Protokollen definerer, hvordan datapakker sekventeres, så det modtagende program kan kende rækkefølgen, hvor data skal samles igen. UDP er et let alternativ, der normalt bruges af multimedieapplikationer. Porte er kendt af et nummer, men også af transportprotokollen, og så er der en port kaldet TCP 25 og en kaldet UDP 25. Disse er ikke den samme port.

Velkendte havne

Et antal applikationer har et portnummer reserveret til dem. Disse tildelinger kaldes "velkendte porte", og listen vedligeholdes og distribueres af Internet Assigned Numbers Authority, der er bedre kendt som IANA. Programmører, der sender data til en bestemt port, kan ikke forvente, at et andet program vælger disse data. For eksempel er der intet punkt at sende data til port 21, som er registreret til File Transfer-protokollen, i håb om, at Kerberos vil hente dem, fordi Kerberos lytter på port 88.

Modtagelsesprocedurer

Netværkssoftware i den modtagende computer fjerner overskrifterne og samler dataene igen, inden de videregives til applikationen, der er knyttet til det portnummer, der er skrevet i pakkenes overskrifter. Denne applikation skal køre for at modtage dataene. Med mange applikationer er modtagelse af data en interaktiv proces med de tilsvarende applikationer på hver computermeddelelse frem og tilbage i løbet af sessionen.