Hvad kan genbruges i et tv?

Selvom mange gamle eller ikke-fungerende fjernsyn indeholder bly og andre farlige stoffer, der gør dem for farlige til simpelthen at blive bortskaffet på en losseplads, indeholder de også nogle værdifulde materialer og komponenter, der kan genbruges. Mange af disse materialer, såsom plast, glas, metalskrot og endda kredsløb, kan genbruges til fremstilling af andre produkter. Selv nyere fjernsynsapparater, såsom LCD-tv'er (Liquid Crystal Display), indeholder imidlertid materialer, der er vanskelige at genbruge, fordi de indeholder giftige stoffer.

Baggrund

Ifølge US Environmental Protection Agency (EPA) kasserede amerikanerne 27 millioner tv-apparater i 2007, hvor kun 18 procent af dem blev genbrugt. Mange forbrugere havde opgraderet deres tv som et resultat af den landsdækkende overgang fra analog til digital tv-udsendelsesteknologi og kastede deres ældre, boksformede katodestrålerør (CRT) ud til nye fladskærms-tv'er. Ældre tv'er indeholder bly, kobber, stål og aluminium, der kan genvindes gennem genbrugsprogrammer, ifølge EPA.

Glas

Glasset fra CRT TV-skærme kan genbruges. Dette glas indeholder dog typisk en stor mængde bly, hvilket gør det farligt at kassere det til lossepladser. Derudover kan glasset ikke genvindes gennem den normale genbrugsproces, som glasflasker og krukker kan. I stedet vil et genbrugsfirma knuse, adskille og rense tv-glasset, som derefter kan bruges til at fremstille nye tv-skærme eller computerskærme, ifølge YNot Recycle. Nogle gange kan bly inde i CRT-glas bruges til at skabe et kemisk rengøringsmiddel til at fjerne slagge fra bly, der er blevet udvundet.

Kredsløb

Et tv-printkort kan indeholde en række genanvendelige materialer. Ifølge YNot Recycle kan kredsløb strimles i pulverform, derefter analyseres og adskilles i plast og ædle metaller. Disse materialer kan bruges til at fremstille smykker og computerchips.

Plast og metaller

Mange fjernsyn indeholder plastikhylstre, som kan makuleres og derefter analyseres af en genbruger, der kan gøre plastmaterialet til harpiks til nye produkter eller endda brændstoffer. Derudover kan genbrugsvirksomheder tage metalklemmerne og skruerne inde i et tv og smelte dem til metalmaterialer, der kan genbruges, ifølge YNot Recycle.

Overvejelser

Ifølge Electronics TakeBack Coalition er det svært og dyrt at genbruge gamle tv-apparater. Dette skyldes, at mange tv - endnu mere avancerede teknologier, såsom LCD-tv - ikke var designet med genbrug i tankerne. Som et eksempel bruger de fleste LCD-tv kviksølvbaserede lamper til at belyse skærmen. Kviksølv er meget giftigt, hvilket betyder, at genbrugsfirmaet skal fjerne lamperne, inden skærmen sættes igennem genbrugsprocessen. Adskillelse af tv'et er en lang og kostbar proces, og mange genbrugere vil simpelthen sætte hele tv'et i en shredder, hvilket potentielt kan udsætte medarbejdere for kviksølvforurening.