Forskellen mellem 2-vejs og 4-vejs bilhøjttalere

Forskellen mellem to- og firevejs bilhøjttalere er et spørgsmål om lydfrekvensadskillelse. Også kaldet "full-range" højttalere, de inkluderer flere højttalere inden for en enkelt højttalermontering, kaldet "kurven". Trevejshøjttalere bruges også ofte til stereoanlæg i bilen.

Lydfrekvens

Lydfrekvenser måles i Hertz (Hz), hvoraf 20 til 20.000 Hz (lav frekvens til høj) er hørbare for menneskelige ører. Frekvenser adskilles af en elektronisk crossover og distribueres til højttalere, der er bedst egnet til specifik frekvensgengivelse. Højttalere i fuld rækkevidde inkluderer typisk en indbygget crossover.

To-vejs højttalere

Tovejshøjttalere indeholder en stor hovedhøjttaler kaldet en "woofer" til gengivelse af lav- og mellemfrekvensfrekvenser og en integreret "tweeter" til højfrekvent gengivelse. Tovejshøjttalere kaldes også "koaksiale" højttalere.

Trevejs højttalere

Trevejs højttalere indeholder en bashøjttaler til gengivelse af lave frekvenser, en mindre mellemhøjttaler til mellemfrekvenser og en tweeter til høje frekvenser. Trevejshøjttalere kaldes også "treaksiale" højttalere.

Fire-vejs højttalere

Fire-vejs højttalere inkluderer bashøjttaler, mellemklasse og tweeter med tilføjelse af en "super-tweeter" til meget høje frekvenser.

Fordele

Højttalere i fuld rækkevidde giver pladsbesparende fordele ved ledningsføring. I komponentsystemer, hvor der bruges separate højttalere til hver frekvens, er det nødvendigt med flere installationsområder i bilen, ligesom ledninger til hver højttaler.

Hvilket er bedst?

Dine ører er den bedste dommer af højttalerlyd. Hver bil er forskellig, og højttalere varierer i lydkvalitet på grund af højttaler- og magnetmaterialer, konstruktionsmetoder, crossover og den type musik, du lytter til.