Hvordan fungerer et fladskærms-tv?
Opsætningen
Den teknologi, der tillader fladskærms-tv at fungere, ligger mellem to glasplader. Afhængigt af typen af fladskærms-tv kan processen variere lidt. I et plasma-tv er celler, der indeholder gasserne xenon og neon samt elektroder. Der er to typer elektroder, display og adresse, der er arrangeret i et gitterlignende mønster på hver side af cellerne. Disse elektroder bruges senere til at oplade cellerne og excitere gasserne.
I et LCD-fladskærms-tv er der bittesmå væske-krystalfyldte celler mellem glaspladerne. Et stærkt hvidt lys er placeret bag cellerne og belyser dem for at skabe billedet.
Tænd for billedet
Strømforsyningen kommer ind i tv'et og skaber den nødvendige energi til at skabe billedet. I et plasma-tv exciterer elektriske impulser gasserne, som producerer frigivelse af ultraviolette fotoner. Disse fotoner reagerer med det phosphormateriale, der er indeholdt i cellerne. Fosfor producerer derefter lys.
På en LCD-skærm drejer energien krystallerne ud for at give dem mulighed for at filtrere det hvide lys, der genereres af lampen Afhængigt af den mængde energi, der løber gennem cellen, drejes den til det ønskede niveau.
Oprettelse af billedet
Lyset bruges derefter til at skabe de nødvendige farver til billedet. Billedet modtages via en kilde som f.eks. Kabel eller en antenne. Dette signal fortæller tv'et, hvilket billede der skal oprettes. I begge typer tv indeholder cellerne tre farver: rød, grøn og blå. I et plasmaskærm modtager de enkelte pixels farveinformation fra software placeret på det elektrostatiske siliciumkort bag på tv'et. En balance mellem de tre farver bruges til at skabe hele det spektrum af farver, der er nødvendigt for at genskabe billeder.
I et LCD-display filtreres det hvide lys for at blokere de unødvendige farver, indtil den korrekte nuance opnås. Hvis krystallen er helt drejet, er den producerede farve hvid. De farvede områder af pixels arbejder på at skabe hele spektret af farver.